БСП-Стара Загора, ВМРО-БНД, “Атака”, ЗС “Ал.Стамболийски” и “Екогласност” призоваха за положителен вот на референдума в неделя

STZAGORA.NET

На съвместна пресконференция днес БСП-Стара Загора, ВМРО-БНД, “Атака”, ЗС “Ал.Стамболийски” и съюз “Екогласност” призоваха старозагорци да гласуват с “Да” на предстоящия в неделя национален референдум за развитието на ядрената енергетика у нас.

Позициите в подкрепа на призива представиха депутатът от Коалиция за България и член на ВС на БСП д-р Евгений Желев, председателят на ЗС “Ал.Стамболийски” Спас Панчев (също депутат от Коалиция за България), зам.-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, председателят на Съюз “Екогласност” Емил Георгиев и областният лидер на ПП “Атака” Михаил Михайлов.

Нужните за строителството на нова АЕЦ в Белене ще дойдат от високотехнологични компании, които ще пожелаят да инвестират в този проект, каза първият от говорилите – Ангел Джамбазки. Той цитра единствената подписана до момента сума в споразумението с производителя на оборудването – 3,9 млрд. лв.

“Проблемът бе политизиран. В дискусията лично аз исках да видя повече експерти. Ако България се откаже от ядрената си енергетика, ще загуби и този сектор, както електрониката си, оръжейното си производсво и авиокомпания “Балкан”, заяви Михаил Михайлов.

“Светът е изправен пред важно предизвикателство – намаляването на запасите от енергоносители. Според Конституцията на България въпросът за АЕЦ трябва да се решава от парламента, а не от правителството. Ядрената енергетика е най-чистата, без вредни емисии, и не зависи от слънцето и вятъра. Какво ще правим след 2030 г. без 5 и 6 блок на “Козлодуй, когато и някои ТЕЦ-ове ще спрат?”, обоснова мнението си Емил Георгиев.

“Трябва да направим всичко възможно да осигурим живот на нашите ТЕЦ-ове, но и да изградим новата АЕЦ “Белене”. Тя ще се вдигне с банков кредит, който ще се възстановят за срок от 8 до 12 години, след което за още 48-50 г. ще донесе печалба от 250-400 млрд. лв. С провеждането на референдума следващото правителство ще знае какво е желанието на българските граждани, за да го изпълни”, обяви Спас Панчев.

“Съставът, в който сме днес тук, показва, че националният интерес е над всичко. В нашия регион са ТЕЦ-овете на “Марица-изток”, но двете неща – тецове и АЕЦ – не бива да се противопоставят и смесват. Има място за всякакви енергоизточници, за паралелни структури, които да се допълват взаимно. Този референдум не е на БСП, а на гражданите на България. Колкото повече хора излязат да гласуват на 27 януари, толкова по-добре. По-важното от писмата на RWE е друго, в което се пита дали България ще се ангажира с държавни гаранции за “Белене”. Отговорът на това писмо бе “Не”, припомни д-р Евгений Желев.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн