Администрирането на вота на жителите на с. Яворово в неделя остава грижа на община Чирпан

STZAGORA.NET
На предстоящия на 27 януари 2013г. национален референдум жителите на новоприсъединеното към Община Стара Загора с. Яворово ще гласуват в Чирпан.

Такова е решението на Централната избирателна комисия от 18.01.2013 г., във връзка с писмо на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, с което ги уведомява, че съгласно указ на президента на Република България, обнародван в „Държавен вестник”, бр. 5 от 18 януари 2013 г., са утвърдени нови граници на община Чирпан и община Стара Загора, област Стара Загора.

Централната избирателна комисия е сезирана с въпроса следва ли да се предприемат действия избирателната секция, образувана от община Чирпан в село Яворово, да бъде закрита и да бъде образувана избирателна секция в село Яворово към община Стара Загора.

Според решението на ЦИК образуваната секция в село Яворово, община Чирпан, запазва номера си така, както е определен със заповед на кмета на община Чирпан, област Стара Загора.

Секционната избирателна комисия в село Яворово ще получи всички необходими книжа и материали за националния референдум на 27 януари 2013 г. от Общинска администрация – Чирпан, съвместно с представители на РИК – Стара Загора, е записано оше в решението.

Според документа Секционната избирателна комисия в село Яворово, област Стара Загора, ще бъде транспортирана до РИК – Стара Загора от Общинска администрация – Чирпан.

След предаване на протокола с резултатите от гласуването на РИК – Стара Загора и списъка за гласуването, останалите книжа и материали да бъдат предадени за съхранение на Общинска администрация – Чирпан, гласи решението на ЦИК.
Решението е публикувано на сайта на ЦИК – http://referendum.cik.bg/?resh=119

Извършената административно-териториалната промяна е по инициатива на населението на с. Яворово, подкрепена с положителен вот на проведения на 8 юли 2012 година местен референдум.

На референдума жителите отговаряха на въпроса: „Съгласни ли сте с.Яворово да се отдели от община Чирпан и да се присъедини към община Стара Загора?”. Положителен отговор дадоха 89,64% от гласувалите, поради което правителството прие решение (№ 1056 на МС от 20.12.2012 година, обнародвано в “Държавен вестник”, бр. 103 от 28.12.2012 г.) за отделяне на с. Яворово от община Чирпан и за присъединяването му към община Стара Загора.

Със свое Решение № 860 от 24.07.2010 г. Общинският съвет в Стара Загора даде съгласие за промяна на границите на Община Стара Загора поради преминаването на с.Яворово, община Чирпан, към община Стара Загора.

Искането до Общинския съвет в Стара Загора, подкрепено с подписите на 92% от жителите на населеното място, за отделяне на с.Яворово от община Чирпан и присъединяването му към община Стара Загора бе внесено от Инициативен комитет на 25.05.2010 година.
*vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн