Групите и партиите в Общинския съвет на Стара Загора подкрепят местен референдум за полигона

STZAGORA.NET

Водачи на групи и представители на политически партии в Общинския съвет на Стара Загора се солидаризираха днес за това, че е нужен местен референдум, на който старозагорци да изразят позицията си относно военния полигон “Змейово”. В проведените консултации, инициирани от групата на ВМРО-БНД (Кристиян Петков – председател и Николина Горова), участваха и председателят на Общинския съвет Емил Христов (ГЕРБ), водачът на групата на БСП и общински лидер на БСП Илия Златев, водъчат на групата на “Синята коалиция” Георги Ранов и Румен Димитров (ДСБ), водачът на групата на “Съюз Стара Загора” Мария Динева, водачът на групата на “Атака” Михаил Михайлов, водъчът на групата на РЗС Станимир Стойчев, Юсни Ибрям (ДПС) и Гергана Микова (НФСБ).

Специално заседание на Общинския съвет, на което да бъде взето решение за местния референдум, трябва да се проведе до 30 дни след внасянето на предложението. На него трябва да се определи дата за допитването, както и да бъде уточнен механизмът за провеждането му. Самият референдум може да се проведе не по-рано от 45 дни и не по-късно от 60 дни след приемането на решението за него. Спазването на задължителните времеви рамки означава, че местният референдум не може да съвпадне нито с националния за ядрената енергетика на 27 януари, нито с парламентарния вот в началото на юли, каквито варианти бяха огласени от някои участници в срещата. Резерви относно съвпадението на датите, особено с втората, заради евентуалното прекомерно нагнетяване на политическото напрежение, изрази Илия Златев (БСП).

Тъй като допитването ще се проведе само в община Стара Загора, нужните за него средства няма да бъдат високи. По разчета за цената му ще се произнесе общинската администрация.

Според закона за местното самоуправление този вид референдуми могат да съдържат едновременно няколко въпроса, по които гражданите да се произнесат. На днешните консултации се очертаха двата най-вероятни: “Да бъде ли закрит полигон “Змейово”? и “Да бъде ли наложен едногодишен мораториум върху дейността на полигон “Змейово”.

“Тази среща е поредното доказателство, че работата на Общинския съвет не се политизира, а се вземат решения единствено в интерес на всички старозагорци, с чието мнение винаги се стремим да се съобразяваме”, заяви председателят на местния парламент Емил Христов. Той благодари на организаторите на срещата от ВМРО-БНД за проявената от тях инициатива.

“Дълбоко се съмнявам дали спирането на полигона ще спре случаите на наднормено замърсяване на въздуха”, сподели на срещата Михаил Михайлов (Атака). Той напомни, че има и други източници на замърсяване. Според него не бива единствено на базата на съмнения в разгара на кризата да се оставят още хора без работа.

Тъй като референдумът ще коментира обект с национално значение, бе повдигнат и въпросът за съответствието му със закона. Емил Христов прочете дословно съответните членове и алинеи, и участниците в срещата не откриха основание, препятстващо инициативата. Бе припомнен и опитът на община Бургас, чиито жители направиха референдум за нефтопровода Бургас-Александруполис, въпреки че въпросът е от национално и дори международно значение (община Поморие също проведе такъв референдум – бел.ред.). “Нека старозагорци си кажат мнението относно мораториум или закриване на полигона. Какво ще се случи след това, е друг въпрос”, обобщи Емил Христов.

“Новият модел – референдуми, референдуми и пак референдуми да не се превръща в поредната политическа краста”, предупреди Юсни Ибрям (ДПС).

“В Швейцария решават повечето от въпросите си с референдуми. Можем и ние да ги използваме по-често вбъдеще”, апелира на свой ред Станимир Стойчев (РЗС).

За уточняването на въпроса (въпросите) за референдума ще бъде създадена работна група от общински съветници. Бе предложен срок за работата и до 10 февруари, но поради направеното предложение да се вземе мнението и на другите общини, граничеши с полигон “Змейово” – Чирпан, Казанлък и Павел баня, този срок може да претърпи корекция. За координатор на работната група бе предложена Николина Горова (ВМРО-БНД).

Положителното си лично отношение към предложения местен референдум изрази и присъствалата на срещата Станимира Данева – пресаташе на ЦАТИП “Змейово”. “Нека в хода на подготовката за референдума за пореден път да се види, че от полигона не идва никакво замърсяване. Има си документи за това и е добре старозагорци най-накрая да се успокоят по въпроса”, каза тя. Според нея и ръководството на полигона не е против местния референдум, “тъй като всички, в края на краищата, живеем в този град”.
*gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн