Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров подкрепя идеята за провеждането на местен референдум за полигон “Змейово”

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров коментира днес пред stzagora.net назрялата идея за провеждане на местен референдум за съдбата на военния полигон “Змейово”.

“Мисля, че няма лошо да се проведе такъв референдум. Около него могат да се изкажат всички тези “За” и “Против” и хората да преценят – все пак сме вече 23 години в демокрация и е време за първия местен референдум. Аз ще се радвам да се случи в този мандат. Този въпрос много вълнува хората и е важно да не се блокира подобна инициатива. Смятам, че е добре да се проведе този местен референдум.”

На наш въпрос каква ще бъде задължителната сила на решението, което ще вземат старозагорци, кметът обясни, че резултатите ще бъдат изпратени до съответните институции и ще се очаква тяхната преценка за или против закриването. Случаят е специфичен, тъй като се касае за военен обект, но така или иначе няма пречка хората да се произнесат дали са за или против.

Своята подкрепа за провеждането на референдум изрази днес пред stzagora.net и представител на полигона – Станимира Данева, която отговаря за връзките с обществеността.

Местен референдум може да бъде обявен по искане на минимум 1/5 част от общинските съветници (11 от 51) или чрез подписка на 1/10 част от старозагорските граждани (приблизително 17 000 от 170 000).
* * *
В понеделник, 14 януари 2013 г., от 11 ч. в стая 215 на община Стара Загора групата на ВМРО-БНД кани представители на всички политически групи в Общинския съвет на консултации по инициативата на местните воеводи за организиране на местен референдум по въпроса за дейността на полигона в Змейово.

На разискване ще бъдат поставени следните основни въпроси:

* Позицията на политическите сили по въпроса;
* Формулиране на въпроса за местен референдум;
* Дата на евентуално насрочване на референдума.

Консултациите ще бъдат открити за медиите.

________

Б.Р.: Позицията на stzagora.net, както вече неведнъж сме заявявали, е: подкрепяме инфраструктурните мотиви в искането за местен референдум, но не и отправяните през годините голословни и псевдоекологични инсинуации.
-enl

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн