Казанлък отбеляза 135-та годишнина от освобождението си

STZAGORA.NET

Казанлък чества днес 135-годишнината от освобождението си. На 9 януари се навършват и 135 години от боевете при град Шипка и с. Шейново.

В Девическия манастир „Въведение Богородично“ в 10.00 часа бе отслужена заупокойна молитва от архийерейския наместник отец Петко Мотев в памет на загиналите за свободата на града. В двора на манастира пред Паметника на избитите от османските орди невинни жители на Казанлък по време на Руско-турската освободителна прозвучаха паметни слова за историческите събития и бяха положени цветя.

Кметът Галина Стоянова, заместник-областният управител Петко Карагитлиев, общински съветници от Казанлък, кметове на населени места, началникът на РУ „Полиция“ гл. инспектор Стойно Стойнов, началник на РУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. инспектор Анчо Шишков, директорите на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов и на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев, представители на Съюза на ветераните от войните, на младежки сдружения, НПО, ученици от казанлъшки училища и деца от детски градини в Казанлък, както и много граждани, почетоха паметта на героите, дали живота си за свободата.

Тържествата в с. Шейново се проведоха пред Паметника на победата. Слово произнесе кметът на Шейново Николай Терзиев, а местна вокална група създаде празнично настроение. В церемонията се включиха родолюбиви членове на регионален клуб „Традиция“ – Казанлък, ученици и граждани. Освен официалните лица от община Казанлък и Областна администрация – Стара Загора, на тържествата в Шейново и Шипка присъстваха и представители на Областната администрация в Габрово. В Народно читалище „Освобождение 1884“ в Шейново бе открита и изложба „Руско-турската война през погледа на военния кореспондент“.


Със слово за историческите събития, заупокойна молитва, отслужена в криптата на храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир, и тържествен камбанен звън в Шипка бе отбелязана 135-та годишнина от епичните боеве.

Цветя на признателност върху 17-те каменни костници, разположени в криптата на храма, положиха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, кметът на град Шипка Стоян Иванов и общинският съветник от ГЕРБ Радиана Стефанова от името на ОбС-Казанлък.
* enl

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн