Живко Тодоров: Инфраструктура, образование, спорт и култура са основните приоритети на Община Стара Загора за 2013 г.

STZAGORA.NET
Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Тодоров, каква беше изминалата 2012 г. за община Стара Загора и какви бяха най-големите ви успехи?
Живко Тодоров: 2012 беше трудна, но успешна година за община Стара Загора, тъй като през изминалата година не вдигнахме данъците за гражданите на общината, освен това успяхме да повишим събираемостта и кредитният рейтинг на общината беше вдигнат. Като един от най-големите ни успехи отчитам привличането на проекти за 160 млн. лева, които община Стара Загора успя да спечели и да подпише договори. Тези проекти ще се изпълняват през 2013 г. Смятам, че успяхме значително да подобрим работата на администрацията и тази по-висока събираемост на приходите идва точно от там – без да се вдигат данъци да може да нарасне бюджетът на община Стара Загора. Приключихме 2012 година с 6 млн. преходен остатък, което е доста обнадеждаващо, защото тези пари ще можем да вложим през новата 2013 г. в инфраструктура и подобряване на условията за живот на хората.
Фокус: Т.е. финансовото състояние на общината е стабилно?
Живко Тодоров: Да. Общината е стабилна финансово и не само, че е стабилна, но и успяхме да генерираме излишък, който ще вложим в подобряване на инфраструктурата на града, защото хората имат нужда от това – междублокови пространства, улици, тротоари, облагородяване, озеленяване на града – към това ще насочим усилията си през 2013 г. Умишлено подходихме консервативно през 2012 г., за да можем да стъпим на по-добра основа през 2013 г. Между другото сме една от малкото, ако не и единствената от по-големите общини, която няма да повиши данъците през 2013 г., няма да повишим и таксите – данък сгради, данък върху превозните средства и такса смет в много градове се повишават, докато в Стара Загора те ще си останат на същите нива през 2013 г., което също е резултат от добрата ни работа през миналата година. Ако бяхме подходили както много други общини, да започнат да правят неразчетени разходи, да теглят кредити – сега и ние трябваше да вдигнем данъците, докато ние в условията на криза помагаме на хората да живеят малко по-добре с по-ниски данъци.
Фокус: Освен в инфраструктурни проекти къде най-вече ще се насочат общинските средства през настоящата година?
Живко Тодоров: Предимно инфраструктура – улици, тротоари, озеленяване, ремонт на училища, детски градини и детски ясли. Това е основното, към което ще насочим средства – към образование и инфраструктура, както и към културни проекти. Културният ни календар ще бъде по-богат през тази година. Смятаме да организираме и филмов фестивал в Стара Загора, който най-вероятно ще се случи в края на месец май или началото на юни месец. Това ще бъде събитие, което не се е случвало до сега в нашия град. В областта на спорта ще имаме много нови придобивки. В момента приключваме процедурата на обществената поръчка по изграждането на един спортен комплекс, който се намира непосредствено до пощата в Стара Загора. Той ще бъде голям и красив, наред с това в момента тече процедурата и за изграждане на нова многофункционална сграда за спорт в Стара Загора, която ще бъде реализирана отново през тази година. Това са ни основните приоритети – образование, инфраструктура, спорт и култура и смятам, че ще успеем да отговорим на очакванията на гражданите. Що се отнася до останалите приоритетни обекти – това ще бъдат всички проекти, които спечелихме през тази година. Имаме регионално депо за отпадъци, което трябва да изградим, също така проект за канализация на Стара Загора на стойност около 40 млн. лева. Имаме транспортен проект за закупуване на нови тролейбуси, изграждане на велоалеи, както и система, за да може в реално време да се вижда след колко време пристига превозното средство от градския транспорт. И разбира се имаме проект за Античния форум на града, който ще бъде изцяло обновен през следващите месеци, както и онкодиспансерът на Стара Загора и изграждане на центрове за настаняване от семеен тип, които са по линия на социалното министерство. Имаме и един много важен проект за централния пазар на Стара Загора, който е на стойност 2,5 млн. лева и ще бъде рехабилитиран по програма JESSICA.
Фокус: Какво точно ще представлява филмовият фестивал и съвместно с кого го организирате?
Живко Тодоров: В момента изработваме концепцията, която най-вероятно ще представим през месец февруари. Идеята на филмовия фестивал е да покажем традициите, които има в киното в България, защото смятаме да бъде национален филмов фестивал. В момента работим първо по залагането на средства в бюджета и след това по концепцията, като ще привлечем и съответните консултанти в тази сфера.
Фокус: Стара Загора е известна с богатото си археологическо наследство. Тази година има ли тенденция за увеличаване на туристите и какво се прави в тази посока?
Живко Тодоров: Смятам, че градът ни ще има по-голяма посещаемост, въпреки че все още има много какво да се желае, защото обектите, които можем да покажем, не са в състоянието, в което трябва да бъдат. Очаквам след като античният форум бъде реновиран през следващите месеци, към края на годината да скочи интересът и да има повече хора, които искат да го посетят и да го видят в обновения му вид, а през 2014 г. ще го наситим с много събития като постановки на открито, определени културни изяви, които да бъдат също на територията му. Там ще има също и подвижни сцени, на които могат да се изявяват групи, да се организират концерти и културни мероприятия. Работим в тази посока, но предимно инфраструктурата трябва да бъде подобрена тази година.
Фокус: Каква точно е концепцията Ви? Как може Стара Загора да разкрие в пълния си блясък богатото си археологическо наследство?
Живко Тодоров: Правилният подход е през тази година да направим инфраструктурата привлекателна, да наситим със събития културния календар, добрата реклама, маркетинга, обединеният продукт, който можем да предложим заедно с други общини, които са близо до Стара Загора, като Казанлък, Раднево, Нова Загора. С община Раднево и община Нова Загора имаме общ проект за маркетинг на дестинациите. В момента се работи по неговото изпълнение, така че да може да се направи реклама на всички тези туристически обекти, които са в рамките на общините и те да станат достояние за повече хора. Преди няколко месеца беше реализиран проект, по който бяха поставени табели, показващи различни забележителности на територията на Стара Загора по магистрала Тракия. Много градове, които имат такива забележителности нямат такива табели и човек може да се ориентира трудно. Докато, виждайки табелите и различни форми на реклама – в списания или туристически изложения веднага се привлича вниманието. Оказва се, че в България – в Стара Загора, в Казанлък има много обекти, за които хората не знаят и не са посещавали, затова ние трябва да ги рекламираме и да ги направим достъпни, за да може да засилим интереса към тях.
Фокус: Преди няколко дни излезе една тревожна статистика, че населението в страната намалява. В Стара Загора има ли такава тенденция и какво прави общинската администрация, за да може да се задържат и реализират повече хора в родния си град, а не да търсят препитание другаде?
Живко Тодоров: Тенденцията за доста райони в страната е такава. Смятам, че това не е валидно за Стара Загора в такава голяма степен, тъй като има дадености, които предполагат в Стара Загора да остават повече млади хора. От една страна това е Тракийският университет, който се ползва с много добър рейтинг в страната, от друга страна са възможностите за реализация по отношение на работната ръка, тъй като в Стара Загора има силно развит бизнес, а и работната заплата е доста над средното ниво за страната. Имаше проучване, което показваше, че Стара Загора е на второ място, след София в страната по Брутен вътрешен продукт, благодарение и на комплекса – „Марица – Изток”, на енергетиката, която е в непосредствена близост. Там заплатите са доста по-високи и това предполага доста хора да остават и да търсят развитието си в региона. Тенденцията тук е в съвсем леко понижаване на населението през последните 10 години, тъй като това е свързвано с преминаването на доста хора в други градове, предимно в София и от там в чужбина. Надявам се икономическата обстановка в страната да се подобри и повече хора да намират бъдещето си в страната си и съответно в Стара Загора. Хората, които са родени в Стара Загора, харесват града си, биха останали в него и голяма част остават да работят в него. Въпросът е икономическата ситуация да бъде по-добра в България, така че да имат повече възможности за развитие младите семейства. Ние предлагаме и на млади семейства общински жилища, които са на много ниски цени и се използват като социална функция. Освен това с тези привлечени проекти, създаваме много работни места през 2013 г. Защото при проекти за около 160 млн. лв. – това означава, че ще трябва да бъде привлечена много работна ръка по реализацията им и така ще се повиши благосъстоянието на хората. Това е начинът, по който ние да помагаме – с по-ниските данъци, със съответната социална политика към хората като предоставяне на жилища за млади семейства. Следващата стъпка е привличане на инвестиции към града, имаме европейски проекти, за да може фирмите в Стара Загора да работят на по-високо ниво и заетостта да бъде по-висока. Смятам, че е важно да изпълним качествено, в срокове тези проекти и пожелавам на старозагорци да бъдат живи и здрави и дано през тази година се чувстват по-удовлетворени от начина, по който живеят.

Красимира ГЕОРГИЕВАenl

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн