Явор Гънчев от Прабългарската школа за оцеляване “БагаТур” извади кръста в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
31-годишният Явор Гънчев от Прабългарската школа за оцеляване “БагаТур” бе първият от хвърлилите се днес на обед във водите на езерото до Станционната градина трийсетина момци, който се добра до кръста, хвърлен от Крупнишкия епископ Инокентий* (в момента викариен епископ на Старозагорския митрополит Галактион).

Жизнерадостният народен ритуал последва традиционното освещаване на бойните знамена на армията от епископ Инокентий, на което присъства и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

В тържественото си слово командирът на Втора механизирана бригада бриг.ген. Любчо Тодоров припомни, че първият подобен ритуал е извършен на 10 август 917 година преди битката при Ахелой. „Във Военноисторическия музей в София се съхраняват над 600 бойни знамена, от които 62 са пленени чужди знамена. В историята няма случай на пленено българско знаме, факт, с който малко нации могат да се гордеят“, подчерта ген. Тодоров.


повече за него и “БагаТур” – тук) сподели, че скача за пръв път за кръста. “Пожелавам си тази година да се сбъднат целите на “БагаТур”, а именно – да ни дадат място за прабългарски Онгъл в Стара Загора. Това ще бъде демонтрационно-атрактивен център с шатри, коне, занимания по стрелба с лък, с обучения и др. за децата, подрастващите и гостите, за да държат близка до сърцата си историята на България. “Кметът каза, че такова място може да бъде отделено край кв.”Зора”, уточни Явор Гънчев. След това “БагаТур” ще кандидатства с проект за финансиране на дейността си.

Явор върна кръста на дядо Инокентий, получи си наградата от него, прие поздравления от кмета Живко Тодоров, след което се снима за спомен от днешното събитие с аверите си, а накрая – и със семейството си. Изключително щастлива от победата му бе и съпругата му Полина (на първата снимка – до него), с която имат 2-годишен син.

На Богоявленското хвърляне на кръста присъстваха хиляди старозагорци. В края на ритуала много от тях се наредиха с бутилки за светена вода от сребърния купел.
________
* На 26 ноември 2012 година епископ Инокентий направи изявление, че се връща в лоното на БПЦ като епископ Крупнишки. Той стори това заедно с други свещеници от т.нар. “Алтернативния синод”, готови да се върнат в лоното на каноничната църква. Св. Синод на Българската православна църква в заседанието си на 11 декември 2012 г., след като разгледа покайната молба на Крупнишкия епископ Инокентий и неговата писмена декларация, с която се отрича от титлата „Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. Синод“, както и от всички извършени от него хиротонии след 1 октомври 1998 г., реши да го приеме в лоното на БПЦ – БП и по молба на Старозагорския митрополит Галактион му определи църковно послушание да бъде негов викариен епископ.

Ето и още снимки от днешния празник:










*

enl

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн