Държавното горско стопанство в Стара Загора активизира работата си по възстановяване на изсечената гора в местността “Карасиврия”

STZAGORA.NET

През този последен месец на 2012 година Държавното горско стопанство в Стара Загора започна съвместно с Областната дирекция на МВР работа по опазване и възстановяване на естествената растителност в лесопарк „Карасиврия”. Това става чрез включване в инициативата на местното ромско население от кв.”Лозенец”, съобщи директорът на стопанството инж.Севдалина Иванова.

Начинанието включва дейности по ликвидиране на последиците от незаконната сеч чрез прерязване с моторни триони на оставените след незаконна сеч високи пънове. Целта е да бъдат създадени възможно най-добрите условия за естествено възобновяване на дървесните видове в лесопарка. Инициативата е и начин за частично задоволяване на нуждите на местното ромско население от дърва за огрев и ограничаване на незаконната сеч на дървесина.

Държавното горско стопанство разчита на подкрепата на Младежкия доброволен патрул в квартал ”Лозенец”, както и на цялата старозагорска общественост.

Местността “Карасиврия” е със статут на лесопарк. Тя е разположена северозападно от Стара Загора (с изход към нея по черен път северно от кв.”3-те чучура-север”) и обхваща площ от 1857 ха (18 570 декара) горска територия – държавна, общинска и частна собственост. Площта носи облика на типичните равнинни гори. Тук растат черен бор, липа, благун, цер и техни спътници.

През последните 30 години поради непосредствената близост на горската територия до кв.”Лозенец” на областния град, тя е обект на многократни незаконни сечи на наличната дървесна растителност и на определени места вместо стройни дървета вече има само пънове с по 50-80 см височина, отсечени така за по-лесно от бракониерите.

Каруци, натоварени с незаконно добита в "Карасиврия" дървесина - едни от многото, задържани от патрулите в местността. Снимката е от януари 2012 г., а другите две - от декември 2011 г.

Служителите на ТП ДГС Стара Загора непрекъснато осъществяват дежурства по охрана на горските територии – самостоятелно или съвместно с органите на ОД МВР Стара Загора и Община Стара Загора, но въпреки това от десетки години проблемът стои нерешен.

*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн