Явор Гънчев: Школа „Бага-Тур” отпразнува прабългарската Нова година

STZAGORA.NET
Явор Гънчев – от прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур” пред Агенция „Фокус” за това – какво представлява прабългарската Нова година, къде и по какви начини се празнува.

Явор Гънчев. Снимка www.horses-bg.net

Фокус:Бихте ли ни разказали нещо повече за събора по случай Прабългарската нова година, който се проведе днес?
Явор Гънчев:На 22 декември по принцип е астрономическата дата, на която трябва да бъде празникът Игнажден. Това е периодът в годината, когато се пада най-късият ден и най-късата нощ и от следващия ден денят започва да нараства, а нощта да се смалява. В стария български календар тази дата е определена като преломния момент в годината -естествено, след като денят започва да нараства, трябва да започне и новата година и затова този ден е възприет в стария български календар като прабългарската Нова година. И понеже ние сме прабългарска школа за оцеляване, интересуваме се от старите традиции, като целта на школата е да възстанови и популяризира добродетелната система на старите българи и като цяло да популяризираме прабългарската култура.

Ние се интересуваме от старите празници и този ден сме го възприели като ден, който трябва да се отбележи и това е един от дните, в които ние правим единия от двата големи събора в годината. Отбелязваме го подобаващо, като се събират всички членове на организацията, всички приятели, всеки, който желае. На празника всички багатури са облечени с прабългарското си облекло. Изкарваме нещата,с които се занимаваме – лъковете, конете, кучетата, елементи от въоръжението и т.н. С багатурите правим малко състезание, игри, демонстрации, така или иначе се събираме от цяла България, и да видим кой какво е научил до този момент, от последния път, когато сме се виждали.
Фокус:Много хора ли посещават събора и от кои градове са те, ако имате наблюдения?
Явор Гънчев: Миналата година бяха около 150 души в Мъглиж, където е базата ни в местността Барите. Идват хора от цяла България. Като багатурите, които са членове на „Бага-Тур” са от Варна, София, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора.
Фокус:Как е протичал съборът през изминалите години?
Явор Гънчев:В същите аспекти – ние си представяме един събор, той не е семинар, не е среща, той си е събор, хората трябва да се забавляват, да участват и тези, които искат да са ангажирани с нещо. Първото, което организираме по стар прабългарски обичай, който може би си е останал от едно време, е да се заколи прасе, с което правим софрата. Отделно всеки участник, който идва, си носи нещо, каквото прецени. След това правим една обща маса и всеки слага на нея нещо. Съборът не е платен, не се искат средства, ние правим обща маса и всеки може да ходи до нея и да си взима нещо. Отделно правим няколко странични полигона. На единия се стреля с лък, на друг се язди, на трети се правят снимки с облеклата, четвъртият е експозиционната юрта с древното въоръжение. Отделно имаме и централен полигон, на който правим демонстрации, например софийската и старозагорската група правят демонстрации по училищен проект „Успех”. Има самодиви, които показват самодивски танц, ученици правят демонстрация на бойни умения, има традиционна борба на колан.
Фокус:Какво представлява тази борба?
Явор Гънчев:Осъществява се в много малък кръг, целта на самото състезание не е да стане тежко и тромаво, а по-скоро срещите да минават набързо и да бъдат атрактивни както за тези, които участват, така и за тези, които гледат. Прави се кръг с диаметър 2 метра и двамата състезатели си връзват по един колан на кръста, хващат се за едно въже и целта е или да изкараш другия от кръга или да го събориш на земята. Това са състезания, при които хем има надборване, хем не е натоварващо и няма никакви травми за тези, които участват и гостите могат да вземат участие. Правим елементи от волтижировката и джигитовката, това са акорбатични и военно-приложни упражнения върху гърба на коня. Който иска може да се качи, да направи и изпълни някое от тези упражнения. Най-накрая всички се събираме около общата софра. Започваме и завършваме с ритуала, който сме възприели в школата, това всъщност е цитиране на част от клетвата на школата, а тя представлява част от глаголическата азбука, създадена от Кирил и Методий. Ще направим и освещаване на меча „Багатур”, който е основният свещен атрибут на школата, който се представя на такива големи мероприятия. Ние го изваждаме и показваме 2 пъти в годината, като и тази година ще го покажем.
Фокус: С какво се занимава вашата школа за оцеляване?
Явор Гънчев: Основната ни цел е да популяризираме прабългарската култура, добродетелната система от Аспарухово време и във връзка с тази цел сме разработили няколко направления. Едното е демонстрационно-атрактивно. В него хората, които се занимават в школата, показват нещата, правят демонстрации, спектакли, презентации, участие във възстановки и т.н. Другото направление е това, в което всеки, който желае, може да влезе и да се обучава на някоя от дисциплините, които развиваме в школата. Това са дисциплини, които имат отношение към старата прабългарската система – запознаване и стрелба с прабългарския лък, езда с кон, но системата се доближава до въоръжената езда – волтижировката и джигитовката, това са военно-приложните неща от гърба на коня.

При въоръжената езда са овладява стрелба с лък от кон, въртене на бич от кон, работа със сабя от кон. Там всъщност изучаваме и за конете, и за оръжията на старите българи. Тези оръжия ги изучаваме и от земя, освен това запознаваме с природата, следознанието, изучаване на дивите животни, флората, фауната, запознаване с празничната система – все неща, които са свързани с обучението в „Бага-Тур”.

Това обучение преминава под няколко форми – или под формата на лагери, редовно обучение, еднократно обучение, на принципа на тийм-билдинга, или двудневни занимания. Отскоро имаме едно друго направление – започнахме да участваме на състезания основно със стрелба с лък от земя и стрелба с лък от кон, но такива състезания в България почти няма, затова участваме в чужбина – в Турция, в Унгария , тази година бяхме 4-5 пъти в чужбина, само за състезания.

Нашата инструкторка, която се занимава в школата с конете Нина Янкова, която е Батир, спечели на едно от състезанията златен медал по стрелба с лък от кон, като пребори състезатели от Монголия, Турция, Унгария – все държави, които традиционно са си запазили лъка.
Фокус:По време на празника отбелязахте официалното закриване на проекта към Младежките европейски програми, който се казва „Пътят на Меча „Бага-Тур” – символ на обединената европейска култура и история. Бихте ли ни казали нещо повече за този проект?
Явор Гънчев:Идеята на проекта е да направим пак популяризиране на добродетелната система на старите българи, но самите мероприятия бяха такива, че трябваше да направим на няколко места демонстрационни събирания, като ние избрахме тези места да бъдат свещени места със силна енергия, коти се знаят в България. Последно бяхме в Белинташ в Родопите, преди това бяхме на морето на Бегликташ, Бузовград, бяхме на Мадара, на Перперикон. Това са силни места, които съществуват на нашите земи в България и ние на тези места се събираме, обявяваме го предварително и правим демонстрационно-атрактивно занимание, под формата на открит урок, демонстрация, под надслов „На всяко от тези места носим меча „Бага-Тур”, който е свещеното оръжие на школата. На тези места ние го изкарваме и освещаваме, чакаме по някакъв начин ритуалът по освещаването сам да се покаже и да стане ясен. Ритуалът на Белинташ не беше предварително планиран. В самата местност има големи кладенци и единият от тях беше пълен с вода и един от членовете на школата, съвсем случайно реши да се потопи в кладенеца, става въпрос на един от върховете в Родопите, преди 20 дни, като се има предвид, че температурата на водата е много ниска. Той се потопи и едновременно с това се сети, че може да се освети и мечът в тази водна стихия. Самата дупка беше около 2 метра и половина и с това потапяне той извърши един символичен ритуал, но това беше много атрактивно за всички хора отстрани, защото те бяха дебело облечени и наблюдаваха как един човек влезе в тази студена вода. Съчетаваме идеите на школата с максимално атрактивно представяне.
Фокус: Получавате ли държавно финансиране за този проект?
Явор Гънчев: Държавно, доколкото представяме проект. Проектът е към Европейските младежки програми и е със срок от една година. По този начин получаваме финансиране за този проект, нямаме други финансирания, школата се издържа сама. Основно кандидатстваме към Европейските младежки програми и печелим проекти, основно сред младежите, за да популяризираме дейността си.
Фокус: Споменахте, че провеждате и друг събор през годината. Можете ли да кажете нещо за него?
Явор Гънчев: Той е обратният събор и се провежда на Еньовден (24 юни), когато е най-дългият ден и най-късата нощ и след това денят започва да се смалява, а нощта да нараства. Тогава ние изпълняваме ритуалите, които са описани в народния календар – правим венец, спим на открито, сутринта ставаме рано и събираме билките, след това се правят игрите, надборванията. Прави се на същото място и по същия начин. Всъщност единият ни празник е зимният, а другият- летният.
Фокус:В този събор взеха ли участие много хора?
Явор Гънчев:Да, всяка година, все повече и повече хора участват, защото е интересно и е атракция за посетителите, а за нас, които сме от школата, на Еньовден правим завършване на учебната година. Правим изпити, демонстрации, за да видим кой докъде е стигнал.

Емили ВАСИЛЕВА
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн