Третото Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ” – с многообразие от стилове и теми

STZAGORA.NET

В препълнената зала на Художествената галерия в Стара Загора снощи пловдивският художник Никола Певичаров получи Голямата награда на Третото Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ” за творбата си „Бъдник“. Реплика на пластиката „Зограф” на старозагорския скулптор Александър Козаров, диплом и парична награда от 2000 евро му връчи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова (на втората снимка). Тя поздрави присъстващите като заяви, че за общинското ръководство и кмета Живко Тодоров квадриналето е важно културно събитие, което допринася за утвърждаването на Стара Загора като достолепен град с осемхилядолетна история, със забележителни културни институти и паметници, с будна и интелигентна общественост и традиции. Тя приветства идеята следващото Балканско квадринале на живописта през 2016 година да има вече международен статут.

Иванка Сотирова поднесе наградата на Община Стара Загора на Мартина Караиванова от Велико Търново за творбата й „Трите орисници“. Тя получава още диплом и 1500 евро.

Областният управител Недялко Недялков връчи почетен знак за дарител на Балканското квадринале на Лаура Димитрова от София.

Онова, което впечатлява в тазгодишното издание на квардиналето, е невероятното многообразие на теми. Впечатлява желанието на художниците да търсят образната си представа за популярни и не толкова популярни легенди и митове и легенди, характерни за региона им, много от които се оказват общи за народите, разликата е само в детайлите, което е чудесно. Изложбата е много пъстра, разностилова, дава много жизненост в различни посоки. Има го чисто реалистичното начало, както метафори, символи и притчи, има и една общност от художници, които възприемат нещата по-абстрактно, търсейки емоционалната визия за конкретни неща от тях, сподели директорът на галерията доц. д-р Марин Добрев.

До организаторите и участниците на квадриналето поздравителен адрес отправи председателят на Съюза на българските художници Любен Генов. Четири награди на името на спонсори с общ награден фонд 5000 евро получиха Пламен Бонев от Благоевград за „Вълшебна нощ”, Стоян Куцев от Пловдив за „Созополски вампир”, Иван Савов от Стара Загора за „На банята , на среднето” и Йосиф Зюбер от Германия за „Лоло, леле”. Наградените творби остават във фонда на Художествена галерия Стара Загора, а всички са включени в каталога на квадриналето, издаден с подкрепата на Министерството на културата.

Тази година Балканското квадринале на живописта в Стара Загора събра рекорден брой участници – 120 автори от 9 държави, с общо 165 творби. Участват художници от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Турция и Япония. Общият брой на представените и допуснати до журиране творби е 477, на 260 автори от 12 страни.

Председател на журито е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов, Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и директорът на ГХГ Марин Добрев.

Организатори на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години, са Община Стара Загора, Градска художествена галерия – Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници. Носители на голямата награда са били Цветан Колев /2004 г./ и Юрий Буков /2008 г./.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн