Коментар: Ако синоптиците бяха импресионисти, или защо злобата ми може да лекува

STZAGORA.NET
Автор:
Красимира ЛЕКОВА,
http://lekrashandmade.blogspot.com,
във връзка с днешната ни публикация “Руски учени откриха неизвестно досега природно явление, обясняващо силата на хомеопатията”

Ама сериозно ли има някой, който не може да си обясни защо все повече хора (под хора да се разбира и пациенти, и лекари) прибягват до хомеопатията? Я чакайте малко.

Как бихте нарекли даването на антибиотик на 8-месечно бебе без задължителната бактериална натривка? Водите го, значи, при педиатъра, той диагностицира зачервено гърло и тържествено заявява: „ааа, без антибиотици няма да ви пусна!”. Без изследване, без да е изключил възможността да е обикновена остра вирусна инфекция. Шарлатания, безобразие или безхаберие? А що не направо престъпна небрежност? Но както и да е. Взема, значи, притеснената майка антибиотика, дава го под час и, хоп, излекува се бебето. Обаче след има-няма 15 дни и малчуганът пак е болен. Втори опит при педиатър, без съществена промяна. Той просто сменя антибиотика и честито!, с още малко упорство и с помощта на традиционната* медицина може от рано да му се осигури някоя невинна алергийка. Да си я има цял живот. Няма да влизам в други сюжети, предполагам, че никой не иска да си представи дори как посинява дете с пристъп на бронхиална астма в ръцете му.

Такива ми ти работи.

Я да видим сега какво става във вестниците и телевизиите. Един физик-синоптик броди из редакции и студиа като същински екзорсист и гълта по 200 гранулки от едисикакви хомеопатични препарати. И, о, чудо, оцелява, от което следва, че веднъж завинаги е разгромил гнъсната шарлатанска практика наречена хомеопатия. Няма да му обяснявам законите и принципите на лечение на хомеопатията, но, разбира се, със същия успех би могъл да изяде 200 депутатски кюфтета и тържествено да обяви, че ето на – още не е станал по-тъп, а само по-дебел.

Гонене на вампири, лов на вещици или модна тема за вдигане на рейтинг и тиражи?

Интересно е, че най-върли противници се оказват хора извън медицинските среди – докато все-повече лекари-алопати* ходят на курсове по хомеопатия и прилагат лечението в своята практика! Много бърза справка : опитваме се да достигнем европейските страни, в които хомеопатията е далеч по-напред, напр.Франция и Англия. Тя там си е в свои води, след като е научно обоснована от бащата на хомеопатията – саксонския лекар Самюел Ханеман. Казват, че в Англия кралското семейство повече от 200 години се лекува с хомеопатия. Отделно има създадена Кралска хомеопатична болница и Кралски хомеопатичен колеж, който се финансира изцяло от кралската фамилия. По последни данни, във Франция имало над 50 000 доктори хомеопати и дори това се реимбурсирало от Здравната каса. В Германия -също. В САЩ, Полша, Бразилия, Израел и Русия също се развива бързо. Въпреки всякакви тесногръди усилия.

А, да, основният довод от експеримента на физиката в лицето на г-н Славов е, че ефектът се дължи се на плацебото. Плацебо ефект при 9-месечно бебе? Да, разбира се, сигурна бях, че съм родила гений. Освен ако не съм поредната патка, чиято злоба е от такава потенция, че дори лекува. (Впрочем, не се осведомявам за хомеопатията от Бгмама. От мамешкия сайт се информирам само по темата за уроките – тя е класика, която не се пропуска J. А, и с ваксините си живеем мирно и спокойно.)

Не съм и фанатик. Естествено, че и синът ми чат-пат е пробвал панадол или капки за нос. Сигурна съм, че на почти никого (вкл. и на въпросния физик) не може да му стане нещо от малко сироп за кашлица освен да му се облекчи отхрачването. Разбира се, че на този свят няма панацея, но човек трябва да дава най-доброто от себе си, когато става дума за здраве. Дори с цената на антибиотик понякога. Е , за разочарование на физиците и синоптиците последното просто от 6 години (на толкова е синът ми) не се налагало. А след като изкара най-спокойно и бързо! всичките ясленско–градински зарази, причинени от коки и вируси, на 4 години, напук дори на синоптичната прогноза, спря да боледува. Е, някой сопол от дъжд на вятър, но много бързо и много злобно го изгонвам.

Сигурно е странно, но не познавам войнстващи хомеопати. Не им е присъщ агресивният фашизоиден стремеж да наврат на всяка цена доводите си в нечие лице. Вероятно знаят, че най-важно е човек да е убеден, че дава възможно най-доброто от себе си. Затова и не станах лекар.

За тиражите ще е най-добре, ако физиците се съсредоточат върху техниките на затопляне на вода от разстояние, гледане на боб, изцеление с вибрации или тути-кванти. А най-добре ще е да се заемат с нещо полезно за човечеството– като сравнителен анализ на употребата на антибиотици и увеличаването на хората с алергии в последните 50 години. Скучаещите синоптици пък биха могли да приложат числото на Авогадро върху купесто-дъждовната форма на облаците. И, евентуално, да докажат, че облаците са купести, … защото са купести.

Радвам се, че на този свят има много различни мнения. Би било чудесно, ако се случи да ги обсъдим. Но когато твърде често и толкова нахално започнат да ми обясняват, че съм зла и необективна към собственото си дете, е прекалено. Вещиците просто не са там, където ги търсите и въобще работата заприлича на партийно събрание на СДС. Ще се изключваме ли сега?
___________
* Алопатия – традиционният начин на лекуване, при който болестите се тровят със средства, предизвикващи в организма явления, противни на лекуваните. Хомеопатията пък цели да излекува подобното с подобно или по-точно предизвиква лечебна криза и ангажира собствените сили на организма, за да изгони причинителите на болестта.
~

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн