Казанлък: Завършиха музикалните празници “Петко Стайнов”

STZAGORA.NET

С концерт на смесен хор „Петко Стайнов” в Казанлък завършиха Музикалните празници, посветени на именития български композитор – казанлъчанина Петко Стайнов. Тази година се навършват 40 години от създаването на смесения хор в града на розите. Негов основоположник е известната диригентка, също родом от Казанлък, Петя Павлович, която по същото време има забележителни успехи с детската хорова школа. С този хор се изпълнява и мечтата на маестро Стайнов в родния му град да звучи хорова музика на високо ниво.

Тази година празниците продължиха три дни, като в първия ден почитателите на класическата музика се насладиха на изпълненията на Сливенския симфоничен оркестър с диригент Димитър Караминков със солисти Даниела Дякова – месопран, и казанлъчанинът Мартин Илиев – тенор. Втората празнична вечер бе посветена на децата с нарушено зрение, които се обучават по музика. Те получават подкрепа от фондация “Петко Груев Стайнов” и от Американската фондация за България. За 2012 г. носителка на стипендията е Тодорка Тодорова, ученичка от СОУ за деца с нарушено зрение “Д-р Иван Шишманов” – Варна. След нейните изпълнения на пиано, бе изнесен клавирен концерт от Борислав Ясенов – флейта, и Стела Динкова – класическа китара.

Заключителният ден от празниците – 1 декември, е рождената дата на акад. Петко Стайнов. В двора на гимназията, носеща името на маестрото, бяха положени цветя на признателност пред паметника на композитора. Финалът на Музикалните празници логично бе даден с тържествения концерт на смесен хор “Петко Стайнов”. 40-ият рожден ден на формацията събра бивши хористи, диригентите Ваня Монева и проф. Теодора Павлович, която е консултант на хора, много граждани и гости. От 2003 г. досега диригент на формацията е Младен Станев.

Думи на уважение към труда и таланта на хористите, които отделят от свободното си време, със сърца, изпълени с родолюбие и обич към истинската музика, се обърна към певците и техния диригент кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя високо оцени приноса на хора в културната съкровищница на Казанлък и подчерта, че хор „Петко Стайнов” е едно семейство, семейството на композитора Петко Стайнов, което пази и развива духовността и стойностната музика. Тя отличи хор „Петко Стайнов” с грамота и с парична награда от Община Казанлък в размер на 1000 лв.

В деня на своя рожден ден хорът бе поздравен от смесен хор „Родина” с диригент Емил Минев. Поздравления към рожденика поднесе и синът на акад. Стайнов – арх. Стефан Стайнов, който е председател та УС на фондация „Петко Груев Стайнов”.

Българският хоров съюз, смесен хор „Тодор Мазаров”, хорови формации от Казанлък и други градове поздравиха казанлъшкия смесен хор. С „Многая лета”, изпълнена от настоящи и бивши хористи и диригенти, и огромна торта рожденикът и всички негови приятели, почитатели, съмишленици и радетели за утвърждаване на хоровата песен отбелязаха края на един вълнуващ празник, с поглед и творчески амбиции за следващия.
*gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн