Природозащитниците от “Зелени Балкани” откриха незаконно гюме на язовир “Овчарица”

STZAGORA.NET

Докато природозащитниците от Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора пускат на свобода на яз."Овчарица" излекувани от тях птици, като този поен лебед, на същия този бряг други си устройват незаконни гюмета за отстрел на пернатите.

На 17.10.2012 г., като част от съвместния проект на РИОСВ – Стара Загора и “Зелени Балкани” – “Изготвяне на Планове за управление на Защитена зона “Язовир Овчарица” и Защитена зона “Язовир Жребчево”, служители на “Зелени Балкани” са посетили язовир “Овчарица”. По време на мониторинга на биоразнообразието полевият екип е установил наличието на добре уредено укритие за стрелба по водолюбиви птици, съобщиха от неправителствената организация. Оттам припомнят, че така наречените гюмета или укрития за лов са незаконни методи за отстрел, забранени от закона.

Необичайното в случая е, че укритието не е било импровизирано и направено с подръчни средства, а е разположено в помещение на изоставена помпена станция на южния бряг на яз. “Овчарица”, т.е. използвана е законно изградена, масивна сграда, но за целите на незаконно укритие. Нещо повече – ползвателите му са изписали на вратата на помпената станция “Ловен заслон”.

В отговор на подадената информация Екоинспекцията в Стара Загора е предприела проверка по случая. Информацията на “Зелени Балкани” се е потвърдила. Установено е, че съоръжението е собственост на Община Тунджа, до която е направено предписание за “привеждане на помпената станция във вид, неизползваем за укритие”. РИОСВ Стара Загора ще осъществи контрол дали е спазено направеното предписание.

Във връзка с настъпването на зимния ловен сезон от “Зелени Балкани” припомнят, че законът забранява използването на укрития за лов, звукови или живи примамки, неизбирателни средства за лов, отровни или упойващи вещества, моторни превозни средства, ловни птици, оръжия със заглушител. Законът също така забранява лова при мъгла и при лоша видимост. За съжаление язовир “Овчарица” е едно от местата в страната, където могат да бъдат констатирани всички изброени по-горе закононарушения. В тази връзка “Зелени Балкани” отправят апел към ловците да се придържат към природозащитното и ловно законодателство и да не допускат използването на забранени методи и средства за лов.

Допълнителна информация:

Защитената зона “Язовир Овчарица” е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 – тя е обявена със заповед на Министъра на ОСВ на 05.09.2008 г. с цел опазване на местообитанията на 68 вида птици, по-голяма част от които – защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Ловът в защитената зона не е забранен, но в нея, както и в цялата останала част на страната важат ограниченията, въведени от Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие, описани по-горе.

Дейността е част от проект “Изготвяне на Планове за управление на Защитена зона “Язовир Овчарица” BG0002023 и Защитена зона “Язовир Жребчево” BG0002052.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн