Няма да се увеличава таксата за битови отпадъци в община Казанлък

STZAGORA.NET

Категорично Община Казанлък нe предлага увеличаване на размера на такса-смет за 2013 г., за да не утежняваме положението на гражданите, каза днес на заседанието на Общинския съвет в Казанлък кметът на общината Галина Стоянова. Мотивите за това са:
* Община Казанлък извършва принудително събиране на данъка от некоректни платци;
* Община Казанлък работи по идейни предложения на инвеститори за изграждане на сепарираща система, което да намали количеството битов отпадък до регионалното депо;
* Община Казанлък е предвидила в разчетите си за 2013 г. да плаща средствата за съфинансиране на проекта за регионалното депо и отчисленията за това по Закона за управление на отпадъците за 2013 г. ще бъдат 450 000 лв.

Отчитайки всички тези действия и последствията от финансово-икономическата криза, общинското ръководство е против увеличаването на такса битови отпадъци за населението и такова увеличение няма да има. Непроменени ще са и останалите данъчни задължения и такси, които се определят на ниво община.

План-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2012 г. е 2 540 000 лв. За 2013 г. средствата са същите, а увеличението от 160 000 лв. до приетия днес от ОбС размер от 2 701 809 лв. се дължи на допълнителните 60 000 лв. вноски от Община Павел баня, която извозва отпадъците си на сметището на Казанлък, и 100 000 лв. преходен остатък.

Видно от план-сметката за 2012 г. за горепосочените дейности, приходите от физически и юридически лица са в размер на 2 541 809 лв. За 2013 г. очакваните приходи от физическите и юридическите лица са също 2 541 809 лв., което доказва още веднъж, че Община Казанлък няма намерение да увеличава ставката за такса битови отпадъци.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн