Бизнес делегация от Шанхай посети Казанлък

STZAGORA.NET

Три дни след обиколката на журналисти от китайски медии в Казанлък и Долината на розите и тракийските царе, бизнес делегация от Шанхай посети града, като акцентът бе върху розопроизводството и производството на продукти на основата на българско розово масло. Посещенията се активизираха и след участието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Шанхай във форума “Инвестирай в България”.

Форумът “Инвестирай в България” бе организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Shanghai Foreign Investment Development Board. Форумът се организира по проект на БАИ, финансиран от ОП “Конкурентоспособност” и цели да представи инвестиционните предимства на България пред потенциални инвеститори от приоритетни сектори за икономиката. Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2011 г. търговията на България с Азия възлиза на 4.7 млрд. щатски долара, като между България и Китай е 1.3 млрд. щатски долара.

Повече от 150 китайски компании от секторите машиностроене, електроника, химическа промишленост, логистика и други, се включиха в събитието, за да научат подробности за инвестиционния климат в страната. Сред тях бяха Jac Motors, която е сред топ 10 в китайската автомобилна индустрия, телекомуникационната компания Huawei Technologies, Yutong Bus – компания, специализирана в производството на автобуси, чиито дневен капацитет е повече от 210 броя, производителят на гуми Hangzhou ZC Rubber Co. и други.

Китайската делегация бе в състав Никита Сун, представител на инвестиционен фонд, Дейвид Чихо, бизнесмен, Джесика Хуанг, президент на компания и представителка на инвестиционен фонд с интереси в минното дело и хранително-вкусовата промишленост, и Хуанг Ли Я, заместник-изпълнителен директор на компанията „Виталит“.

Гостите се срещнаха с кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общинския съвет Николай Златанов и заместник-кмета по икономика, стопанска политика и управление на общинската собственост Петър Косев. Китайските бизнесмени подчертаха, че се интересуват от розопроизводството в нашата страна, като се целят в дистрибуторския канал от по-висок клас. За тях е важно да представят на своите партньори не задължително продукти, произведени в Китай, а например розово масло и розови продукти, произведени в България.

В Института по маслодайната роза и етеричномаслените култури китайските гости се запознаха с особеностите на казанлъшката маслодайна роза и нейните качества, и разгледаха дестилерията, след което посетиха казанлъшко предприятие за производство на козметика на основата на розово масло.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн