РИОСВ и Зелени Балкани представиха съвместен екопроект за управление на защитените зони яз. “Овчарица” и яз.”Жребчево”

STZAGORA.NET

РИОСВ – Стара Загора и “Зелени Балкани” представиха днес пред медиите съвместния си проект “Изготвяне на Планове за управление на Защитена зона “Язовир Овчарица” BG0002023 и Защитена зона “Язовир Жребчево” BG0002052″. Проектът на стойност 418 000 лв. се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет чрез Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”. Той цели разработването на едни от първите в страната планове за управление на две от най-значимите за биоразнообразието влажни зони в страната – язовирите “Овчарица” и “Жребчево”. Те са част от общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000, в която има над 25 000 защитени зони. 118 от общо 231 от тях в България са с цел опазване на птиците.


Никога незамръзващият яз.”Овчарица” с прилежащите му обработваеми площи, блатисти пасища, малки дерета и горички е единствено убежище за водолюбивите птици, особено през студените зими, когато ледът сковава всички други водоеми. Обектът е с обща площ 43 063 декара. Целта на обявяването му като защитена зона е опазването на местообитанията на 67 вида птици по Закона за биологичното разнообразие. Зоната е от международно значение за зимуването на видове като къдроглавия пеликан, малкия корморан, голямата белочела гъска и др., които се струпват на територията на язовира в големи количества. През размножителния сезон тук гнездят и се хранят много видове, сред които морският орел, черната каня, черен и бял щъркел, сива патица, няколко вида чапли и др.

Язовир “Жребчево” е с площ на водното огледало 25 000 дка. В границите на защитената му зона от 43 044 дка попадат и прилежащите заливни зони и рибарниците в Николаево. Тя също е с международно значение за водолюбивите птици, над 20 000 от които (от 33 вида) се концентрират всяка зима при язовира. В “Жребчево” и рибарниците са установени общо 77 вида птици, основно зимуващи, 23 вида от които са включени в Червената книга на България.

Основните заплахи, водещи до намаляването на популациите на водолюбивите птици в защитените зони, са намаляване на площта на териториите им за търсене на храна, намаляването на хранителните ресурси, както и на убежищата за размножаване и за защита от естествените им врагове. Изсичането на високите дървета лишава от места за гнездене редица птици като морския орел, орела рибар, белия щъркел и др. Чапловите колонии също са застрашени от унищожаването на крайбрежната и речна растителност. Яз.”Овчарица” се намира в индустриална зона и замърсяването от нея и от околните интензивно обработвани земеделски площи има отрицателно въздействие върху качеството на водите.

Съществен негативен фактор за язовир “Жребчево” е безпокойството, свързано с неограничения достъп до него на риболовци, любители на водните спортове и ловци. Напоследък се наблюдава и засилване на натиска за изграждане на почивни комплекси и бази за водомоторни спортове по бреговете му. Другият основен проблем е бракониерството – директният отстрел на защитени видове, ловът извън разрешените дни и ловът с непозволени средства.

Стартиралата процедура за разработване на планове за управление на защитените зони яз. “Овчарица” и яз. “Жребчево” цели постигане на дългосрочно устойчиво стопанисване на обектите по начин, който съвместява опазването на природата със стопанските и други интереси на гражданите.
*

социални мрежи

1 коментар on “РИОСВ и Зелени Балкани представиха съвместен екопроект за управление на защитените зони яз. “Овчарица” и яз.”Жребчево””

  • Николай Колев wrote on 28 ноември, 2012, 19:56

    Яз.“Овчарица“ се намира в индустриална зона и замърсяването от нея и от околните интензивно обработвани земеделски площи има отрицателно въздействие върху качеството на водите.
    Ами, ако го няма замърсяването няма да го има и язовира. Все пак е построен заради ТЕЦ “Марица-Изток 2″


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн