Звено за услуги в домашна среда се създава в Казанлък

STZAGORA.NET
До края на 2012 г. кметът на Казанлък Галина Стоянова ще подпише договор за безвъзмездна финансова помощ за одобрения за финансиране проект “Помощ в дома в община Казанлък” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът е на стойност 225 179,78 лв. – 100% безвъзмездна финансова помощ и е с продължителност 17 месеца, 12 от които са за предоставяне на социалната услуга.

По проекта ще бъде създадено Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж – Казанлък, с което ще се разшири дейността на патронажа и ще се създадат условия за приемственост и гарантиране обслужването на лица, ползвали услугата „Домашен помощник“.

Звеното за услуги в домашна среда ще предлага предоставяне на почасови услуги за извършване на комунално-битови дейности като пазаруване, поддържане на хигиената в жилищата, обитавани от ползвателите, извършване и/или съдействие за извършване на административни услуги и плащания, приготвяне на храна с продукти на потребителя и др. За предоставяната почасова услуга потребителите ще заплащат такса в размер на 0,22 лв./ч., определена от Община Казанлък по реда на Закона за местните данъци и такси.

Целевата група по проекта са възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване. Предвижда се минимум 75 души да ползват услугата. В Звеното за услуги в домашна среда ще бъдат приемани заявленията и необходимите допълнителни документи за ползване на услугата. За персонал на звеното се предвижда да бъдат наети 33 безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Разширяването на териториалния обхват на социалната услуга на базата на вече познатите социални услуги „Домашен помощник“, „Личен асистент“ и „Социален асистент” ще даде възможност хора от повече населени места да ползват грижите в домашна среда.

След приключване на проекта Звеното за услуги в домашна среда ще разполага с човешки, технически и финансов ресурс, чрез който ще продължи съществуването си устойчиво. Общинският съвет в Казанлък взе решение за запазване на дейността му за срок не по-малък от една година от датата на получаване на окончателния доклад.
*gerb

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн