Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отчете силна първа година от мандата си

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров отчете снощи пред старозагорската общественост работата на екипа си през изминалата първа година от мандата му. Това стана в конферентната зала на хотел “Мериан палас”, където се събраха около 200 представители на бизнеса, политиката, културата, науката, образованието, спорта, младежката и неправителствената сфера, шефове на държавни институции, полицията, армията, както и кметове на съседни общини.

Основен акцент в отчета му бяха европейските проекти, за които общината има сключени договори и предстои да бъдат изпълнявани. Те са на стойност около 152 милиона лева. Сред тях се открояват следните проекти:

* За подготовка на интегриран план за градско възстановяване и развитие на Стара Загора, който ще подготви Общината за следващия програмен период 2014-2020 г. В него са обособени 3 зони за въздействие: социална – с най-големите жилищни квартали “Железник”, “3 чучура-север”, “3 чучура-юг” и “Казански”; административна зона – централната, в която са нужни повече паркоместа и социална инфраструктура; и индустриална зона.
* Изграждане на областен информационен център в Стара Загора;
* Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция;
* Общностен център за социална подкрепа на територията на бившето Първо кметство;
* Интегриран воден проект на Стара Загора с изграждане на канализация в кв.”К.Ганчев”, “АПК” и с.Богомилово;
* Развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора със закупуване на нови тролейбуси и рехабилитация на контактната мрежа и токоизправителните станции;
* Мерки за енергийната ефективност по международния фонд “Козлодуй” в детски и учебни заведения;
* Реконструкция на уличното осветление, която ще доведе до намаляване на разходите за поддръжката му, вкл. 40% по-ниско потребление на електроенергия;
* Изграждане на центрове от семеен тип – 7 къщи за настаняването в тях на деца, които в момента са в различни институции;
* Регионална система за управление на отпадъците – депото, което предстои да бъде изградено край Ракитница след вече приключилите процедури по обжалване и екодоклад; Общината ще кандидатства и пред МОСВ за средства за закриването на сегашното сметище на Мандра баир;
* Ремонт на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани;
* Реновиране на градския пазар в Стара Загора – това е първият одобрен проект в България по програмата JESSICA (европейската подкрепа за инвестиции в градските зони). Той ще бъде доработен с включването на детски кът и повече паркоместа;
* За пръв път Живко Тодоров обяви, че е финансиран и още един проект за Стара Загора от Националния доверителен екофонд – за реновиране, саниране и енергийна ефективност на три сгради в сферата на образованието на обща стойност 2 158 396 лв. – ЦДГ № 4 „Бреза”, ОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ„Георги Райчев”;
* Проект за енергийното обновяване на българските домове – инициатива, която до голяма степен зависи от старозагорци, които могат да кандидатстват за финансиране.

При бюджет на общината от 80 млн. лв. (голяма част от които са за държавно делегирани дейности и Общината не може да пренасочва по свое усмотрение) тази година са привлечени почти двойно повече евросредства, обобщи Живко Тодоров. За това съдейства и повишаването на кредитния рейтинг на Община Стара Загора на BB+. “През изминалата първа година бяхме изключително консервативни по отношение на разходите. Още като подготвяхме бюджета за 2012-та заложихме съвсем реални приходи, а разходите бяха ограничени, за да завършим по-скоро на плюс, а не да създадем дефицит и проблеми на Общината. Тази наша политика беше оценена от Standard & Poor’s. Това означава, че през следващата година, когато ни се наложи да излезем на кредитния пазар за съфинансиране на европроектите, ние ще договорим много по-добри условия”, каза Живко Тодоров.

Въпреки консервативната разходна част на бюджета през първата година от мандата Общината успя да изпълни и доста проекти от инфраструктурата. Над 3 млн. лв. бяха дадени за поддръжка на улиците в града и селата, направени бяха нови улици като “Орфей”, “Евридика” и “Барейро”, а до няколко дни предстои да бъдат завършени и улиците “Райна Кандева”, “Мизия” и “К. Ганчев”. Ремонтирани бяха много детски градини, училища, Детската млечна кухня и др.

Общината ще завърши годината с положителен баланс, а не с дефицит, коментира градоначалникът. Завишен е контролът по събираемостта на приходите, без да се повишават данъците. Събраните приходи към 31.10.2012 г. са 19,5 млн. лв. при 17,2 млн. лв. за същия период на миналата година. Най-голям ръст на приходите се наблюдава при данъка върху моторните превозни средства – общо 5, 1 млн. лв., при 3,7 млн. лв. за 2011 г. Стара Загора се отличава с добрия бизнес и бързите му темпове на развитие, подчерта Живко Тодоров. Създаден е отдел, отговарящ за обществените поръчки, направени бяха изключително прозрачни процедури, а статистиката показва, че около 90 % от фирмите изпълнителки са от старозагорски регион, което е показателно за работата и потенциала на местния бизнес.

Най-болезненият въпрос за администрацията през изминалите месеци е било завършването на наследения проект за кв. „Железник”. “С изпълнителя имахме много проблеми, но успяхме да свършим започнатото”, коментира кметът. Санкцията, която Общината наложи на фирмата-изпълнител, е прецедент и е в размер на 2,7 млн. лв.

Друг тежък казус през годината бе с предишния превозвач, обслужващ линиите от градския и междуселищния транспорт в общината, подчерта Живко Тодоров. “Разтрогнахме договора, сега имаме временен превозвач и сме в подготовка на процедура за концесия. Работим и върху идеята общината да придобие част от дружеството, за да не изпадаме в тежки казуси като през 2012 г., когато Стара Загора можеше да остане без транспорт. През годината запазихме и увеличихме социалните придобивки в градския транспорт – учениците се возят с 50% намаление, а пенсионерите със 70%”, припомни кметът.

Общината предстои да кандидатства за обновление на 49 междублокови пространства и част от уличната мрежа в града пред програмата “Зелена и достъпна градска среда”. По нея ще бъдат осигурени повече паркоместа, детски площадки и зелени площи между блоковете. Очакванията са проектът да бъде одобрен до края на 2012 г.

В Стара Загора в процес на изработка в момента са и три нови светофарни уредби: до техникумите (“Столетов” и “Ангел Кънчев”), до болницата (“Столетов” и “Т.Стоянович”) и до ДНА (“Руски” и “Авг.Траяна”). През тази година Общината за пръв път премина и към създаването на пешеходни пътеки с трайна маркировка, което ще продължи и догодина.

Две нови кръгови кръстовища ще бъдат направени и по бул.”П.Евтимий” – на разклоните за Раднево и за Екарисажа. В момента те се проектират и ще бъдат финансирани по програма “Зелена и достъпна градска среда”. Заедно с уличното платно там ще бъдат рехабилитирани и тротоарите, така че лицето на града откъм магистрала “Тракия” да добие коренно различен вид. Кръгово кръстовище ще бъде изградено и на пресечката на ул.”Кап.Петко войвода” с бул.”Цар Симеон Велики” при голямата “БИЛЛА”. Ще бъдат рехабилитирани и улиците “Авг.Траяна”, “Ц.С.Велики” и “Хр.Ботев”  в частта им от болницата до бул. “Крайречен” – с нова настилка, нов тип “гладки” шахти, трайна маркировка, антипаркинг колчета и рехабилитация на тротоарите.

Предстои също така Общината да започне работа по система за видеонаблюдение, която се уточнява с полицията.

Изградени бяха и обособени площи (градинки) за разходка на домашни любимци.

Живко Тодоров официално обяви и виждането на Общината за освобождаване на централната част на Стара Загора от сградата на бившия Общински съвет, на чието място ще се появят нови зелени площи, фонтани и др. като продължение на площада, който е пред сградата на Общината.

На територията на бившия Артилерийски полк пък ще бъде изградена най-голямата многофункционална спортна зала на Стара Загора, като в паркова среда около нея ще има спортни площадки на открито и различни други рекреативни съоръжения. На следващата общинска сесия ще бъде внесено предложение за придобиване от Общината на част от терена на бившите казарми.

По отношение на екологията през последните дни е започнало ограничаване в пиковите часове на автомобилния трафик в невралгичната точка край автоматичната измервателна станция “Зеления клин”, съобщи кметът. Това веднага се е отразило в посока към спад на отчитаните стойности на отделяния от автомобилите азотен диоксид. (Тази сутрин – 13 ноември, вторник, не е регистрирано превишение на пределно допустимата концентрация). Но така или иначе ще са нужни допълнителни комплексни мерки за подобряване на транспорта в града за ограничаване на замърсяването.

По линия на публично-частното партньорство Община Стара Загора ще предложи на бизнеса да инвестира в развитието на бившия плажен комплекс на Старозагорските минерални бани, който е неин, за да се създаде там хотелска част с развлекателни комплекси. Ако държавата прехвърли на Общината и терена на бившия пионерски лагер на Баните, той също ще бъде предложен на бизнеса за инвестиции – за отдих или жилищно строителство. “Ние ще сложим на пазара всичко, което го има и което през годините не е задвижено като проекти”, каза кметът. Ще се работи и по бившата Зеленчукова борса на Околовръстния път, както и за доразвиване на индустриалния парк по пътя за Еленино. Своето обновление чакат също така Летният театър и залата на Синдикалния дом.

“Работата на Живко Тодоров и на екипа му през първата година на мандата надмина всичките ни очаквания. Свършена бе много работа, кметът прояви завидна енергия. Но предстои една още по-трудна година, в която се надяваме този успех да бъде продължен и доразвит”, отбеляза след отчета на кмета председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов.

Приветствия за добре свършената работа поднесоха областният управител Недялко Недялков и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Те подчертаха новаторския стил и метод на ръководство на Общината от страна на Живко Тодоров.

“Приветствам това, че в условията на криза Община Стара Загора следва добрата световна практика и развива нова инфраструктура, която ще остане за бъдещите поколения”, коментира отчета управителят на “Новотехпром” ООД Стефан Шоселов.

Благодарност за плодотворните контакти на Тракийския университет с кметското ръководство през първата година на мандата му изказа ректорът му проф.Иван Станков. “Разчитайте на подкрепата на университета, на неговите 1116 преподаватели и служители, и 7000 студенти”, каза проф.Станков.
*gerb

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн