Галина Стоянова: От 2013 г. розопроизводителите ще бъдат специално субсидирани за дейността си

STZAGORA.NET
Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-жо Стоянова, какъв е интересът към Казанлъшката Долина на розите от страна на туристи от чужбина и от България?
Галина Стоянова: Тази година Фестивалът на розата се отрази от няколко национални телевизии – естонската, катарската, японската национални телевизии. Фестивалът беше посетен от гости от различни краища на света, включително и Саудитска Арабия. Имахме предложение за побратимяване с един от градовете в Саудитска Арабия, които искат да отглеждат розата. Гостуваха ни делегации от Китай, Индонезия, Холандия, от почти всички наши побратимени градове във Франция, Гърция, Италия, Русия. Фестивалът на розата е познат по целия свят, но той е най-обичан от японските туристи. Те са ни най-скъпите, защото в Япония България се свързва изцяло с розата и Казанлък.
Фокус: Увеличава ли се интересът от страна на туристи в Казанлък?
Галина Стоянова: През тази година Фестивалът на розата, който честваше 109-та си годишнина, беше посетен от повече от 29 000 туристи от различни краища на света. Очакваме през 110-та юбилейна годишнина те най-малкото да се удвоят, защото ние разширихме празниците на розата от тридневни в едномесечни фестивални събития. Това дава възможност на хора от различни сфери и различни места по света да си правят предварително резервациите, защото програмата на юбилейния Празник на розата през 2013 г. може да се намери на сайта на Община Казанлък.
Фокус: По какви начини може да бъде популяризирана българската маслодайна роза?
Галина Стоянова: През 2012 г. нашата основна задача за реклама и маркетинг беше участие във всички туристически борси по света. Щастлива съм да отбележа, че през 2013 г. и 2014 г. Казанлък ще се презентира на международните борси вече без финансовите ресурси на общината, а чрез един европейски проект, който спечелихме. Това е проект за туристически маркетинг в партньорство с още 4 общини. По този проект освен промотирането на туристическите борси, ще се изработят нови рекламни материали, ще се провеждат събития, на които ще се отразяват всички дадености на Долината на розата, както и културно-историческото наследство, така че да се създадат общи продукти и пакети, които да се предлагат на туроператорите за посещение в долината. Това е една възможност да се работи целенасочено за туризма в Казанлък.
Фокус: Какво е развитието на розопроизводството у нас и има ли то потенциал?
Галина Стоянова: Досега розопроизводителите се бориха с процесите за производството на рози и розово масло самостоятелно и всеки поединично. Тяхната продукция се изкупува винаги на зелено от по-големите производители на парфюми като Франция, както и от страна на Китай. Китай и Франция изкупуват цялото розово масло на Казанлък и на долината. В тази връзка нашите розопроизводители имаха добри успехи, затова разширяваха своите декари с розови насаждения, но те до тази година не бяха подкрепяни от Европейския парламент със специални субсидии. От 2013 г. правителството на България направи възможно розопроизводителите да бъдат специално субсидирани за дейността си – производство на рози и розово масло. Те наистина ще получат една възможност да разширяват още и още своите производства.
Фокус: Ясно ли е какъв е размерът на субсидията, която ще получат?
Галина Стоянова: В момента не мога да цитирам точно сумите, но ще бъде дотолкова, че да могат да работят и влагат средства за нови розоварни, както и за разширяване на розовите масиви.
Фокус: Колко души в Казанлъшка община се занимават с розобер?
Галина Стоянова: Имаме десетки частни розоварни, както и Института по розата, което е държавно сдружение в Казанлък и се занимава с розопроизводство. Не мога да кажа точно колко са розопроизводителите, защото и самото производство, събирането на розовия цвят е сезонна работа и розопроизводителите си наемат сезонни работници – предимно млади хора, а в далечното минало и ученици, които събираха розовия цвят. Преработката изисква нови технологии, затова на територията на Казанлъшката долина могат да се видят нови розоварни, които са създадени и с пари от Европейския съюз. Мисля, че бъдещето за розопроизводството в долината е изключително голямо.
Фокус: Освен с маслодайната роза, с какво друго се гордее град Казанлък?
Галина Стоянова: Казанлък е емблематичен с името си, Долината на розите и тракийските царе. В Казанлък освен българската роза – националния символ, има страшно много история на нашите предци траките и тракийските съкровища, които са открити в повече от 1000 могилни некропола, девет от които са експонирани. Това са тракийските могили, които можем да предоставим на туристите с всичките им находки, които са изключително впечатляващи – като златната маска на Терес, златния венец, уникални неща, които се пазят в оригинал в трезора на Археологическия музей в Казанлък. Всички туристи могат да видят цялата долина в красотата и прелестите си и в същото време да се насладят на историята на долината.
Фокус: Какво означава за Казанлък специалният филм за Долината на розите в Европейския парламент?
Галина Стоянова: Казанлък получи най-добрия подарък в 2012 г. – това е подаръкът на нашия евродепутат Илияна Иванова да бъде презентиран в Европейския парламент по най-добрия начин „Долината на розите-България”. България не може да бъде презентирана без Казанлък и без Долината на розите. За нас това е най-голямото признание.
Фокус: Какви очаквате да бъдат резултатите от това представяне?
Галина Стоянова: Вече имаме няколко разговора с представители на Европейския парламент и по-скоро сдружения и организации, които се занимават с неформални проекти – като Сдружението на жените в Европейския парламент, които организират коледно събитие с представяне на България и се интересуваха от това по какъв начин да представят България чрез долината и розата. Ние ще им помогнем да си направят свой щанд и да ни представят още по-добре, защото за такова събитие те твърдят, че минават повече от 1000 души, които проявяват интерес.
Яница ТАНЕВА
*vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн