Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – 6 ноември (вторник)

STZAGORA.NET
Състав на Старозагорския окръжен съд вчера остави за постоянно в ареста задържания за зверското убийство на 78-годишната Иванка Чолакова от с. Змейово Николай Дурлов, извършено в Деня на будителите. Това е водещата новина в днешния вестник “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”. Мярката за неотклонение се гледа на закрити врати, тъй като и двамата задържани не са навършили пълнолетие. Николай Дурлов е направил пълни самопризнания. По думите му той сам е задушил жената и нанесъл ударите с дървен сап. Момчето нахлуло в жилището на баба Иванка преди обяд на 1 ноември с намерение да задигне пари и вещи, но попаднал на стопанката, която се опитала да го възпре.

Показанията на Дурлов свалили до голяма степен предварителните обвинения в съучастничество, повдигнати към 16-годишния десетокласник Атанас Б. След изтичането на 72-часовото задържане непълнолетният е освободен под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая, коментира наблюдаващият прокурор Нейка Тенева. Служебният защитник на извършителя не възнамерява да обжалва наложената мярка. Очаква се обвиняемият да бъде приведен в затвора, където ще изчака съдебния процес. Дурлов има наложени до момента 7 пробационни мерки и една условна присъда. Те са за серия от кражби и обири през последните три години.

Пенсионерка припадна пред офиса на БЧК в Стара Загора, където вчера, 5 ноември, започна раздаването на хранителните помощи. Според чакащи на опашката тя споделила, че не се е хранила от няколко дни, продължава вестникът. Правоимащите в град Стара Загора са 2530 души, а за селата от общината – около 800. Във вторник или в сряда ще започне раздаването на храните в Казанлък, а по-късно – и в цялата област. Пунктът в Стара Загора се намира на ул. “Х.Д. Асенов” 74 и ще бъде отворен до 26 ноември всеки работен ден от 8.30 до 13.30 часа. Продуктите, които всеки ще получи по втория транш, са: брашно – 5 кг; ориз – 5.5 кг; спагети – 1.5 кг; макарони – 0.800 кг; бисквити – 0.200 кг; захар – 8 кг; олио – 7 л; леща – 12 кг; конфитюр – 2 кг; картофено пюре – 1 кг; пчелен мед – 1.5 кг; кафе – 0.250; боб – 8 кг. Тези, които по една или друга причина не са взели храните от първия транш, имат право да ги получат сега, уточняват от БЧК.

Арестуваха старозагорец, ограбвал и палил коли в Казанлък, е криминален акцент от вестника. 25-годишният старозагорец с инициали Г.С. е задържан при специализирана полицейска операция, проведена в Казанлък във връзка със зачестилите посегателства и палежи на автомобили. В момента на задържането старозагорецът взломил три автомобила. След последвалата проверка бе установено, че става въпрос за стар познайник на полицията. Срещу него са водени 23 броя заявителски материали в Първо и Второ РУП в Стара Загора. 22 от тях са за извършени кражби на територията на град Стара Загора и един – за управление на МПС след употреба на алкохол, съобщи говорителката на ОД МВР Ваня Кръстева.

И още един акцент от вестника – началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Татяна Димитрова свика в понеделник, 5 ноември, на спешна среща директорите на училищата от Старозагорска област. Причината бе организацията и провеждането на ученическите екскурзии, зелени училища, отдих, пътувания, а поводът – инцидентът с ваканционния отдих на третокласници от V ОУ “Митьо Станев” в Банско, злополучната ученическа почивка в Слънчев бряг през лятото, организирана от учители от II ОУ, и др.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн