Цветан Цветанов: С операциите, които проведохме, си навлякохме много врагове

STZAGORA.NET

*
По време на националното съвещание на МВР, което се провежда днес в курорта Старозагорски минерални бани с директорите на главни, специализирани и областни дирекции и на други структури в Министерството на вътрешните работи, министър Цветан Цветанов говори за постигнатите сериозни резулати от МВР в борбата срещу тежките престъпления.

На медиен въпрос за персоналните атаки към него той отговори по следния начин:

“Във връзка с предстоящите избори сигурно пак ще пишат нелицеприятни неща. Става дума за сблъсък на политически сценарии. За мен е важно едно: че заедно с екипа, с който работя в МВР, успяхме да спрем групата за отвличания, която беше бреме за Станишев и неговото управление с импотентността на тогавашното ръководство да решат този проблем. Също така мога да кажа за задържаните тази година 16 тона хашиш, предназначени за Холандия и Белгия, за задържаните 4,7 тона кокаин от международната операция “Феникс” и операцията, която направихме с испанските и британските колеги, и Европол. Ще припомня и че по операция “Шок” задържахме над 70 българи, източили над 15 млн. евро на граждани по света. Както и това, което направихме с операцията “Кокаинови крале”. А също и емблематичния за годините на прехода Ивелин Банев-Брендо. През 2008 г. карабинерите са споделили информация за предстоящото му задържане по неговото разследване. Заради това изтичане на информация той не беше задържан тогава. Докладът, който е бил предоставен на българските власти, беше намерен в колата на Брендо, когато той беше задържан преди 3 месеца.

С това, което съм направил като много ясна визия за работа в МВР, знам, че ще си спечеля много врагове. И с делото “Октопод”, и с делото “Килърите”. Наблюдавайте внимателно последната част от делото “Килърите”. Защото там говорихме за поръчкови убийства, говорихме за рекет, за изнудване, за действия, извършени в годината на прехода. Мотивите за тези престъпления са точно липсата на държавност и държава. Провокирането и мотивите за тежките престъпления от групата на “Килърите” тръгват от нерешените финансови отношения при фалирането на банковия сектор през 1996-1997 г. След което Емил Кюлев, който получава протекция на високо политическо ниво, за да създаде банка, която купува банка “Славяни”, банка “Тракия”, не си изпълнява финансовите задължения към тях за милиони левове, след което заплашва всички акционери от “Тракия банк” с руската мафия. И всичко това става през управлението, които днес дават оценка на мен и на Министерството на вътрешните работи. Само ще ви припомня, че след убийството на Емил Кюлев през 2005 г., започва разплитането на финансовите проблеми, които са имали акционерите от “Тракия банк”. Като посредник в това нещо е бизнесменът Вълев. Посредник в цесията, която трябва да се вземе, е убитият Рачев, и адвокат Луков, който е адвокат на акционерите от “Тракия банк”, впоследствие влиза в конфликт с Вълев.

В свидетелските показания по това дело бяха споменати и депутати, които са били пред дома на Сретен Йосич. Васко Кеца беше бодигардът на убития Бай Миле. Пешо Сумиста е кръстник или кумец на Сретен Йосич. Туцо, който криеше убийците и който в момента е подсъдим по това дело. Трябва да ви кажа, че това е хронологията на целия така наречен “демократичен преход” в България. Това е срастване на организирана престъпност с политическа класа – без абсолютно никакви притеснения да го кажа това нещо.

Ако имахме политическа воля, ако имахме действия на политическата власт, на съответните институции, смятате ли, че нямаше да има осъдени за фалита на банковия сектор през 1996 година? Дали няма договорка според това, което каза Жан Виденов само преди няколко дни, между Костов и Николай Добрев по предаването на властта – да не се вадят на показ кирливите ризи? Това е политическата класа в България.

Аз искам да се оценява работата на МВР по реалните резултати и мога да ви кажа, че от тези операции, които споменах, сме си навлекли много врагове, които в момента могат в една или друга посока да ни атакуват. В България Ивелин Банев-Брендо беше смятан през последните 10 години за един от най-добрите инвеститори с определените фондове, които той управлява. Ще ви дам само един пример с разследването в Швейцария, което приключи преди няколко месеца, където Ивелин Банев е обвинен за трафика на около 10 тона кокаин и прането на 10 милиона евро. Защото сметката в швейцарска банка, на която той е титуляр, е с произход на пари от престъпна дейност, с фалшиви документи. Има и друга банкова сметка, която той открива, когато тегли кредит от 10 млн. евро, които инвестира в Швейцария и България. При проверка за произхода на парите му винаги излиза, че да, той има отпуснат кредит от банка “Х”. Но никой не казва, че той е обезпечил този кредит с банкова сметка от 10 млн. евро, придобити от престъпна дейност. Това е, дами и господа, политиката в България. И трябва да ви кажа, че знам всички, които са в момента поддръжници на това да се върне статуквото. Но ви уверявам, че с колегите от системата на МВР, с политическата воля на това правитество, с тези резултати и тези дела, които текат в момента, ще излязат много неща, които са били винаги загърбвани.
* * *
Във връзка с увеличения миграционен натиск върху България Цветан Цветанов коментира следното: “От януари до септември т.г. имаме 752-ма нелегални имигранти. Миналата 2011 г.за същия период те са били 504-ма. 98% от задържаните са на българо-турската граница. През последните месеци има тенденция към увеличаване на нелегалните имигранти от Сирия. От там са 287 от тях, от Ирак 162-ма, от Палестина 46, от Турция 39, от Иран 27 и др.

В момента домовете за имигранти в България са запълнени на 48-50% от капацитета им в дирекция “Миграция” и 50-60% в Държавната агенция за бежанците. Стараем се да влезем в комуникация със страните, откъдето идват имигрантите. Със Сирия поради военните действия там няма как да осъществим такъв контакт. Преди 2 месеца чрез европейския фонд “Връщане” можахме да върнем обратно в Ирак около 35 човека. По същия начин ще работим с Афганистан, Палестина и др. държави, които имат основен трафик на нелегални имигранти у нас. България, и по-специално Академията на МВР, ще даде скоро възможност да обучаваме 63-ма афганистанци, служители на правоохранителната система в родината си, в България. Това е признание за добрата подготовка, която те ще могат да получат при нас, за да изпълняват впоследствие пълноценно своите полицейски задължения.
* * *
В страната се отчита общ спад на престъпленията против личността и собствеността на гражданите с 11,6%. Разкриваемостта се е увеличила от 33,8 на 36,6%. Най-важно в момента, което е било дадено и като указания по време на днешното национално съвещание на МВР, е да се фокусира вниманието върху конвенционалната (битовата) престъпност. Все още е проблем, че с променена мярка за неотклонение впоследствие се пускат дори лица, задържани на място с откраднатите от домовете вещи. През ноември министър Цветанов е дал указания на директорите на областни дирекции да обиколят всички общини и да се срещнат с кметовете и обществеността, за да чуят реалните проблеми и да планират организацията си на работа.

Сред направените препоръки е при назначаването на полицаи след конкурс в малките населени места да се предпочитат местни жители, които са по-полезни за общността.

От 307 известни на полицията знакови фигури и лидери на престъпни групи, срещу 245 в момента има заведени досъдебни производства. 73-ма от тях са задържани под стража, под домашен арест са 13, с парични гаранции са 27, съобщи още министър Цветанов.
*vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн