Леа Коен представи пред старозагорци книгата си за Холокоста на Балканите “Ти вярваш”

STZAGORA.NET

*
Делегация от 10 останали неизвестни за историята старозагорки се е обърнала за съдействие към Старозагорския митрополит Климент (1940-1967) да бъде осуетено депортирането на евреите от града, съобщи по време на представянето на новата си книга за Холокоста на Балканите “Ти вярваш” авторката й Леа Коен – бивш български дипломат и настояща писателка и общественичка (вляво на снимката). Неизвестният на широката общественост до момента факт тя е открила в протоколите на Светия синод от периода на Втората световна война.

Основната теза в богатата на исторически факти и документи книга е, че българските евреи дължат оцеляването си на активната позиция на 11-те митрополити от Българската православна църква, които са се застъпили за тях и са се обявили остро против приетия през януари 1941 г. антиеврейски Закона за защита на нацията. Църквата не само е заклеймила като мракобесен акт подготвеното от фашистката държава начело с цар Борис III депортиране на 48 000 евреи от България, но е предприела и спешно покръстване на евреите, за да осуети тяхното депортиране.

С документалната истина за онези мрачни времена Леа Коен разбива мита за това, че спасяването на българските евреи е заслуга на народа и държавата в тяхното аморфно единство, и посочва хората с конкретни заслуги за това. Успоредно с това тя подробно разглежда и неспасяването на 11 хиляди евреи от новоприсъединените към България територии – Беломорска Тракия и Македония, сред които – 4500 деца.

С отхвърлянето на наложените шаблони авторката си навлича негативни коментари, но остава на позицията си, че историческата истина трябва да се знае в неподправения й вид.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн