Любчо Иванов спечели националната поетична награда “Доброслов `2012″

STZAGORA.NET

Любчо Иванов с пластиката "Звън" на скулптура Гроздан Грозев. Снимка www.hsmaritsa.com

Старозагорецът Любчо Иванов спечели националната литературна награда „Доброслов`2012”. Той взе Голямата награда за социално-патриотична лирика (парична награда и пластиката на скулптура Гроздан Грозев – “Звън”). На второ място се класира Иван Енчев, а трета е Стойка Мариновска – и двамата от Хасково. Двете специални награди за интимна лирика и за младежка поезия получиха Мина Карагьозова от Хасково и Бояна Драгиева от Нови извор.

Литературният маратон „Доброслов” събра за шести пореден път поети от цялата страна в димитровградското село Добрич. Над 50 майстори на изящната реч се включиха в празника на словото, чиито организатори са община Димитровград, кметството на с. Добрич и читалищата „Култура” и „Просвета 1926”. Тази година в с. Добрич пристигнаха автори от София, Пловдив, Кърджали, Хасково, Димитровград, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Чирпан, Свиленград и др.

Победителят в конкурса Любчо Иванов е ексглавен редактор на регионалното издание на вестник «Труд» за Югоизточна България. Той е автор на няколко книги с поезия. Последните му две книги «Притихване» И «Певецът на Руския Север» бяха представени в началото на месеца за празника на Стара Загора.

“Аз съм селянин, роден съм в Градница и съм израснал по най-големите хидроенергийни обекти на страната – язовирите «Кърджали», «Ивайловград» и «Тракиец». Тази земя ми е скъпа, въпреки, че по рождение съм северняк. Въпреки че сега има девалвация на думите, поезията е неизбежност и тя ще ни става все по-скъпа и необходима, защото с нея ще отстояваме своето духовно усъвършенстване”, каза Любчо Иванов.

Победителите бяха определени от жури в състав: доц. Марин Кадиев, доц. Петър Хаджинаков и директорът на националния литературен музей Катя Зографова.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн