Тропически болести ни връхлитат със затоплянето на климата – лекари извадили 10 см паразит филария от окото на пациент

STZAGORA.NET

Доц. Мая Гълъбова

10-сантиметров паразит филария*, подобен на конец, който запушва кръвоносните и лимфните съдове, е бил изваден в Стара Загора от окото на пациент, след като е бил ухапан от комар, съобщи деканът на Медицинския факултет на Тракийския университет доц.Мая Гълъбова. Случаят е рядък, но той е показателен за това, че с глобалното затопляне на климата в България навлизат екзотични, непознати досега за нашия регион тропически болести като малария и филариоза. На международните медицински конгреси в Хелзинки и Прага, в които доц.Гълъбова е участвала минала година, са направени съобщения дори за завръщането с отделни редки случаи на лепрата (проказата).

Тези заболявания за съжаление не са изчезнали завинаги, и сега се активизират с бежанските вълни от района на Близкия изток, разясни доц. Мая Гълъбова. Според нея ситуацията изисква заостряне на вниманието към тропическите болести и на лекарите, и на гражданите, и на медиите, както и евентуалното организиране у нас на научен форум по проблема.

__________

* Профилактиката от филариоза, чиито паразити запушват кръвоносните и лимфните съдове и се настаняват в подкожната тъкан или паренхимните органи, според medpedia.framar.bg се свежда до предпазване от ухапване от комари, редовно приемане на химиотерапевтици, масова дезинсекция (борба с комарите). Всички лица от ендемични райони подлежат на задължително изследване.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн