Слънцето се активизира. Малка геомагнитна буря снощи

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ

През по-голямата част от изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Около 2 часа и 55 минути българско време обаче тази нощ спътниците GOES 14 и 15 регистрираха изригване със средна мощност (М1.7) от новоизгряващ активен център в югоиизточния край на видимия слънчев диск. Пет часа по-късно, т.е. около 8 часа българско време, имаше ново М-изригване. Засега нямаме точни данни за неговия източник. Във всеки случай това е един от двата новоизгряващи на източния слънчев лимб нови центрове – единият на югоизток, за който съобщаваме сега, а другият на североизток (за него съобщихме снощи в бюлетина от 09 октомври/20ч45мин). Двата центъра личат добре на снимката от спътника SDO. Отделно е дадена снимка на новата активна област на североизток. По наше мнение тази група петна може да се окаже източник на серия от изригвания със средна и дори с голяма мощност (клас X) през следващите няколко дни. Скоростта на слънчевия вятър значително се увеличи и в момента е около 560 км/с. Това се дължи на вискоскоростен поток плазма, свързан с коронална дупка в геоефективна позиция,

Според Центъра за космическо време в Боулдър (Колорадо,САЩ) от 01 ч. бълг.време, в рамките на настоящата 3-дневна прогноза (10, 11 и 12 октомври) слънчевата активност ще бъде предимно ниска, но със значителна вероятнст за М-изригвания. Съгласно тази прогноза верятността за изригване от клас М е по 20% за всеки един от посочените три дни, а вероятността за изригване от мощния клас X е пренебрежима. Отчитайки обаче данните от последните няколко часа, ние считаме, че вероятността за М-изригвания е значително по-голяма, а трябва също така да не се изключва съвсем и X-изригване.

ГЕОМАГНИТНА АКТИВНОСТ

През изминалото денонощие геомагнитната обсановка се активизира на два пъти – веднъж до ниво на средна геомагнитна буря (бал G2, Кp=6)и втори път като малка буря (G1, Kp=5). Това второ активизиране беше в късната част на нощта в България. Поради съпътстващата геомагнитните бури аврорална активност, през последните две денонощия жителите на северните страни се наслаждаваха на красиви полярни сияния.

През днешния ден се очаква запазване на условията за геомагнитни суббури или слаба буря поради ефекта от короналната дупка (виж по-горе). На 11 и 12 октомври геомагнитната обстановка постепенно ще се успокои. Вероятността на средни ширини днес да има геомагнитно смущение (суббуря) е 25%, за 11 октомври е 15%, а за 12 октомври е 5%. Вероятността за малка геомагнтна буря на средни ширини е 10% за днес, 5% за утре и е пренебрежима за 12 октомври.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
Събитията, свързани с дейността на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг следете в секцията “Новини” там.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн