Доц. Георги Нихризов започва разкопките на гробницата при Бузовград

STZAGORA.NET

Доц. Георги Нихризов

Министерството на финансите преведе 350 000 лв. целеви средства за изготвяне на Общ устройствен план на Долината на тракийските царе и проектиране на защитните съоръжения на могилите Оструша, Хелвеция и Грифоните. Това е първата част от средствата, които държавата отпуска за проектиране и създаване на инфраструктура към труднодостъпните за туристи гробници, сред които са „Оструша“, „Хелвеция“ и „Грифоните“.

50 000 лв. са предвидени за археологически разкопки, консервация, експониране и социализация на тракийската гробница край с. Бузовград, община Казанлък. От утре, 2 октомври 2012 г., екип с ръководител доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт с музей при БАН започва спасителни разкопки на надгробната могила със зидана тракийска гробница. Заместник-ръководител на екипа е археологът Меглена Първин от Исторически музей „Искра” – Казанлък. Освен осигуреното финансиране на дейностите, Община Казанлък оказва съдействие и при техническото им обезпечаване.

Идеята на археолозите е с експонирането на новия паметник на тракийската цивилизация и включването му в туристическата карта на Долината да се създаде уникален туристически комплекс между гробницата и древния мегалит „Вратата на слънцето”, използван от древните траки като светилище и обсерватория.

В червения кръг - тракийската могила край Бузовград. Снимка maps.google.bg

*vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн