Довечера – за седми път Нощ на изкуствата в Стара Загора

STZAGORA.NET
За седма поредна година Стара Загора ще има днес своята Нощ на изкуствата, която по общоевропейска традиция е в последния петък на месец септември.

Като организатор Община Стара Загора отбелязва нарастващ интерес с всяка следваща година, както от страна на участниците, така и от страна на гражданите и гостите на града. По преценка на представители на изкуството и културата тази година Нощта на изкуствата в Стара Загора се очертава като едно от водещите събития в тази сфера. Посещаемостта на включените обекти и събития се е увеличила многократно през последните години, в сравнение с началото през 2005 година.

Тази година общо 20 места предлагат любопитни прояви в нощта на 28 септември (програмата – тук). За първи път се включват Институтът за космични изследвания и технологии при БАН – филиал Стара Загора, Книжарница „Приятели” и Арт-клуб „Антара”. За първи път тази година в Нощта ще посрещнат гости на „своя територия” Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед” и Драматичен театър „Гео Милев”. След кратко прекъсване подновяват своето участие Книжарница „Хеликон” и Туристически информационен център.

Традиционно в проявата се включват Градска художествена галерия, Регионалният исторически музей и неговите обекти, Библиотеките „Родина” и „Захарий Княжески”, Къща музей „Гео Милев”, Галерия „АРТплощад”, Галерия „8”, Народна обсерватория „Юрий Гагарин” и Държавен териториален архив.

Според специалистите в общинския отдел „Култура“ има тенденция към намаляване само на участието на галерии, но включването на все повече книжарници, клубове, арт-сдружения и неправителствени организации, обогатяват съдържанието на Нощта на изкуствата, в най-разнообразните им форми и прояви.

В парк „Пети октомври” „Есенна импресия” ще поднесат Общинският духов оркестър, Военният духов оркестър, Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре”, балетът и солистите на Държавна опера – Стара Загора и клубовете по танци в града.

Нов интересен акцент е арт-инсталацията „Граници” на младите студентки Искра Иванова и Златина Стефанова в Парк „Пети октомври”, която е част от инициативата на общината за подкрепа на млади и талантливи автори. В парка посетителите ще имат възможност да видят и „Един усмихнат град за всички” – фотоизложба на четириноги любимци.

Тази година Радио „Стара Загора” се включва в Нощта с концерт на старозагорската рок група „Синьо” – собствени аранжименти и световни хитове от различни музикални стилове – R&B, соул, джаз
от 20.30 ч. в Арт-фоайе на Радио Стара Загора.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн