НАП подсеща 1000 забравили да подадат осигурителни декларации; Освобождаване от стари задължения за здравни вноски за българите в чужбина

STZAGORA.NET
До края на годината НАП ще напомни на 1000 самоосигуряващи се с писмо, че са забравили да декларират дължимите от тях осигурителни вноски за 2010 г. Други 1000, също пропуснали да подадат декларация образец 6, вече получиха напомнящо обаждане от агенцията. В резултат на това бяха декларирани допълнително задължения за осигурителни вноски на стойност 300 000 лв.

Декларация образец 6 се подава от самоосигуряващите се лица за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година един път годишно. Срокът е до 30 април на календарната година, следваща годината, за която се отнасят вноските. Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв., а при повторно нарушение може да достигне 2000 лв.

Всички самоосигуряващи се лица могат да платят своите данъци и задължителни осигурителни вноски чрез системата за онлайн плащания на агенцията. За да се възползват от услугата, обаче е небходимо гражданите да притежават дебитна карта и регистрация в сайта на НАП – www.nap.bg и в ePay.bg .

Друг начин за разплащане е чрез банков превод по сметка на териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на самоосигуряващото се лице. Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката „Плащане” на интернет страницата www.nap.bg.

Повече информация за определяне на осигурителните вноски, начините на плащане, указания за попълване на платежните нареждания и др. може да получите на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

Възможност за освобождаване от стари задължения за здравни вноски за българите в чужбина

Българските граждани, които са напуснали страната и са натрупали неплатени здравни вноски за стари периоди, могат да се освободят от това си задължение. Част от емигрантите са пропуснали да подадат заявление в НАП за напускане на страната за повече от 183 дни и имат задължения към здравната ни система. Лицата напуснали РБългария преди 31 декември 2011г, които не са уведомили НАП за това, могат да корегират здравноосигурителния си статус и съответно натрупаните задължения до края на месец декември 2012г. За да се случи това, те трябва да подадат в Офис на НАП по постоянен адрес два документа. Първият е заявление за напускане на страната, а вторият декларация по образец с датата, месеца и годината на излизане от България. Така след като докажат периодите, в които не са пребивавали в страната ни, българските граждани имат възможност да се освободят от старите си задължения.

Срокът за подаване на декларацията и заявлението е до 31 декември 2012г. Документите могат да бъдат подадени лично, чрез упълномощено лице, с пощенски оператор или куриер, както и по електронен път, но подписани с Е-подпис от подателя. Желателно е да се вписват актуални данни за контакт на администрацията със задължените лица ( e-mail, телефонен номер за контакт в България).

Бланките на декларацията и заявлението са публикувани на сайта на НАП в интернет на www.nap.bg, а повече информация може да бъде получена на информационния телефона на НАП: 0700 18 700 .

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от задграничен паспорт, декларация и др. Възстановяването на здравните им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които те се осигуряват или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски.

Българите в чужбина могат да задават своите въпроси и на електронна поща: infocenter@nra.bg. Справка за здравен статус може да се направи от информационния телефон 0700 18 700 след въвеждане на ЕГН на лицето, или от страницата на НАП в интернет на: www.nap.bg. Системата генерира автоматично справка за месеците и годините, за които има данни за неплатени здравни осигуровки.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн