Безработицата в Стара Загора за август е значително по-ниска от средната в страната

STZAGORA.NET

Георги Гьоков

6,9% е била безработицата в община Стара Загора към 31 август (5438 души), при 10,7% (361 500 души) за страната, оповести днес пред медиите шефът на Дирекция “Бюро по труда” Георги Гьоков. Спрямо предходния летен месец равнището е останало непроменено. В Казанлък безработните са 9,2%, в Раднево и Гълъбово съответно 9,6% и 9,7%. Най-много безработни има в Николаево – 58,7%, Братя Даскалови – 34,9% и Мъглиж – 33,6%. За цялата Старозагорска област нивото на безработицата е 10,3% (15 262-ма души).

В страната най-ниска е безработицата в София-град, Бургас, Варна и Габрово. С част от процента по-ниска от Стара Загора е безработицата и в Пловдив.

В старозагорската дирекция “Бюро по труда” през август са били заявени 2365 работни места. На тях са постъпили 2110 човека. Висока остава младежката безработица – над 22%.

В Старозагорска област е налице е активна политика по заетостта. Новоназначените безработни лица в програми и проекти за заетост и обучение от началото на годината са 1109.

В ход са редица схеми по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. На 10 октомври от 15 часа в Бюрото по труда – Стара Загора пред старозагорските работодатели ще бъдат представени новостартиралите схеми, съобщи Георги Гьоков. Ако желаещите да се запознаят с тях са много, ще бъдат организирани няколко поредни презентации. Работодателите ще получат съобщения по елекронен път.
* * *

Жанета Колева

И тази година се потвърждава отчетливата тенденция към намаляване на броя на подадените молби-декларации за целева помощ за отопление през зимния сезон, съобщи Жанета Колева от Дирекция “Социално подпомагане” – Стара Загора. Според проследените 5 години назад цифри нуждаещите се от такава помощ от 2594 през 2008 г., 2283 през 2009 г., 2099 през 2010 г. и 1575 през 2011 г., тази година до момента са 857 души. От тях 553 кандидатстват за твърдо гориво, а 304 – за ел.енергия. Молбите-декларации се подават до края на септември. Отказаните молби са 148 на брой, а отпуснатите помощи до момента – 709.

До края на август са приети 781 молби-декларации за еднократна целева помощ в размер на 150 лв. за покриване на разходите на ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище. 6 от молбите са отказани. Общият им брой досега е с 40 по-малко от миналата година. Молбите ще се приемат до края на септември, като дотогава родителите трябва да представят удостоверение от училище, че детето им е записано в първи клас. За по-големите ученици срокът е до 31 октомври.
* * *

Йордан Йорданов

Трудовите инспектори са извършили 119 проверки през последния месец. 65 от тях са направени с повече от един инспектор като превантивна мярка за избягване на корупционни практики (заради констатиран такъв случай в Перник). Констатирани са 526 нарушения. 311 от тях са по здравословните и безопасни условия на труда, а 215 – по трудовите правоотношения, съобщи Йордан Йорданов от Областната инспекция по труда.

Запазва се породената през последните няколко години тенденция към забавяне с по 2-3 месеца на работните заплати, особено при някои работодатели. Съставени са 9 акта – 5 по здравословните условия и 4 по трудовите правоотношения. Приложени са 514 принудителни административни мерки. Влезли са в сила 30 наказателни постановления за 44 126 лв. В Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” е в ход внедряването на система за контрол на качеството по ISO 2001:9008.

От Инспекцията по труда отправят апел към работниците да не сключват трудови договори с неформални уговорки за плащане на ръка, което често не се изпълнява, а и не подлежи на контрол, като наетите остават без защита на правата си, каза Йордан Йорданов.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн