Златен пръстен, джобен часовник, средновековен кръст, стар пищов, цев от пушка, над 150 монети и много керамика са находките от разкопките под бул.”М.Кусев”

STZAGORA.NET

Напредва археологическото проучване на частта от бул.”М. Кусев” в центъра на Стара Загора. Разкопките се извършват по проекта „Античното наследство на Тракия” на стойност 470 672 лв. и съфинансиране от страна на Общината в размер на 5% (23 533 лв.). Целта е частта от античния град пред Операта да бъде свързана с римския форум при западната порта на Августа Траяна западно от булеварда.

Досега е разкрита южната част от античната улица (т.нар. “декуманус” с посока изток-запад) и част от стилобата (каменният ред, върху който са поставяни колоните пред постройките), две плочи от тесния тротоар и масивните основи на късноантична римска сграда с част от тухления пояс (4 реда тухли в градежа), разказа ръководителят на разкопките – археологът Димитър Янков, главен уредник на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Северният тротоар и стилобат, където теренът е по-висок, още не са се показали изпод пръстта. Очакват се сгради и северно от декумануса, макар че там “може да се случи и нещо непредвидено”, по думите на Димитър Янков.

Основите на средновековна къща са стъпили върху зида на късноантичната римска сграда, показва ръководителят на разкопките Димитър Янков.

Интересни са няколко късни ями от епохата на османския феодализъм, прорязали част от античните пластове, в които е намерен богат материал – керамика и дребни находки: над 15 глинени съда, останки от пищов, цев на пушка, средновековен златен пръстен (за който вече съобщихме тук), джобен часовник от средата на 19 век с два медни капака и бял циферблат с турски цифри, за който се очаква на задния капак в процеса на реставрацията му да излезе и надпис на производителя. Засега е ясно, че механизмът на часовника е английски, но е сглобяван в границите на Османската империя.

Реставраторката Ренета Караманова с открития средновековен нагръден кръст.

Открито бе и великолепно изработено средновековно бронзово нагръдно кръстче с размери близо 5 см от края на 11 или първото десетилетие на 12 век. На всяко от рамената му и в централната част на кръста има апликирани филигранни нищки, като в образуваните легла е била вложена и стъклена паста, която с времето е паднала.

Средновековна керамика от разкопките на бул."М.Кусев".

Намерени са и над 150 монети. Голяма част от тях са късноантични, ранновизантийски, но има и антични, като монета на Юлия Домна (жена на император Септимий Север и майка на Каракала), каквато последно е излязла при почистването на камъните по стилобата. Има и доста средновековни монети от 10, 11 и 12 век.

Джобният часовник от 19 век е с капаци вместо стъкло и с циферблат, надписан с турски цифри.

В процес на проучване са и останки от полувкопана средновековна каменна къща над късноантичната сграда, като ямата й е разрушила част от основите й. Разкопани са и три римски водопровода, каквито в Стара Загора са използвани чак до втората половина на миналия ХХ век. Заради излязлата шлака в частта южно от декумануса се очаква да бъде открита и ковашка работилница.

След като археолозите си свършат работата, ще се направи проект за консервация и реставрация, а бул.”М.Кусев” ще мине върху бетонни основи над античната улица.

В момента на обекта работят 15-16 човека. “С тия темпове малко ще закъсаме, но сега ще пиша докладна записка до кмета, защото съм си правил сметка за 28 човека като работна ръка – каза Димитър Янков. – Те са по програмата за трудова заетост, не идват редовно, някои от тях се отказаха. Трябваше групата да е 22-ма човека, но останаха на практика около 15.”
*vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн