Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – петък, 21 септември

STZAGORA.NET
Пансионът в Крън – непристъпна крепост за външните, пише в днешния си брой в. “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”.

“В Крън наистина има пансион, който съществува поне от 10 години. Дали там се разпространява ислям и какъв, не мога да кажа. Доколкото знам, се стопанисва от неправителствена организация”, съобщи кметът на града Теменужка Люцканова. Потърсихме я във връзка с информацията на лидера на турско обединение в България Мендерес Кунгюн, който в интервю за медията ни (публикувано вчера) заяви, че на територията на гр. Крън функционира пансион, финансиран от ислямски фондации, свързани с радикалния ислям. Кметицата подчерта, че неправителствената организация е изключително затворена, без публични прояви, а портите на пансиона са винаги заключени и непристъпни като крепост. През предишния й мандат като кмет Люцканова успяла за кратко да поговори с представител на организацията, който заявил, че имат хуманни цели и се грижат за сираци и изоставени деца.

Джани изкачи стъпалата на Шипка, докато дриблираше с топка, е друг материал в броя.

59-годишен пловдивчанин опита да влезе в Книгите на рекордите “Гинес”, като за по-малко от час изкачи 890-те стъпала на връх Шипка, дриблирайки с топка. Радослав Николов – Джани, посвети своеобразния си рекорд на 135-годишнината от Шипченската епопея. Той заяви, че това е неговият начин да засвидетелства и покаже признателността си към героите, дали живота си за свободата на България. Другото посвещение е на вековния юбилей на футболен клуб “Ботев”, чийто фен е пловдивчанинът. По думите на Джани, това, което той направи с топката на Шипка, се прави за първи път в света. Отсъствието на представители на “Гинес” обясни с липсата на пари, за да ги покани. Името на Радослав Николов не е непознато за “Гинес”. До този момент той 2 пъти е записван в Книгата на рекордите – за дрибъл с топка цели 18 километра през 1984 година и през 1987-ма, когато подобрява своето постижение за изкачването на стъпалата до връх Шипка, дриблирайки с коженото кълбо.

И още – Средновековен бронзов нагръден кръст откриха край Античния форум.
Изключително рядък средновековен екземпляр – бронзов нагръден кръст, откриха археолозите при проучването на пространството край Античния форум в центъра на Стара Загора, съобщи вчера за медията ни Димитър Янков, научният ръководител на екипа от Регионалния исторически музей (РИМ), който изпълнява проекта “Пробив на бул. “М.М.Кусев”.

Кръстът се е носил като муска и украшение от мъж и е открит в средновековно жилище. Върху артефакта е инкрустирана филигранна медна жичка за украса. По този начин са образувани малки легла, в които е апликирана стъклена паста.

Друга, не по-малко ценна вещ, открита за първи път при археологически проучвания, е джобен часовник от средата на 19-и век. Изработен е с английски части, но в Османската империя. Това личи по циферблата, чиито означения са на турски език. Засега е все още в реставрационното ателие на музея. Очаква се след отваряне на задния капак да се разбере производителят, а може би ще има посвещение на притежателя.

Находката е открита в яма, която лежи точно под досегашното трасе на бул. “Митрополит Методий Кусев”. Това определя точно времето – между 1879-1880 г., когато започва трасирането на новата улична мрежа на града.
*vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн