Обсъдиха зоните за въздействие по плана за развитие на Стара Загора 2014-2020 г.

STZAGORA.NET

Общината е в процес на изпълнение на проект за подготовка на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Стара Загора. Във връзка с това днес в зала “П.Р.Славейков” се състоя обществено обсъждане на зоните на въздействие по плана, които ще бъдат предложени за одобрение и финансиране през следващия 6-годишен планов период – от 2014 до 2020 г.

В обсъждането участваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев, директорът на Дирекция “Евроинтеграция и устойчиво развитие” Георги Симеонов, представители на фирмата изпълнител на проекта – консорциум “Трейс проект” ДЗЗД, медии и граждани.

От 14.00 часа в понеделник в зала 2 на Общината на ново заседание на работната група по проекта, назначена със заповед на кмета Живко Тодоров, ще бъде уточнено по какъв набор от предложените днес зони ще продължи да се работи. Ще се избира между две социални, зона за икономически растеж и зона с публични функции. Точното определяне на зоните за въздействие е важно, тъй като само в тях ще могат да се набелязват и изпълняват европроекти до 2020 г.

Проектът „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Стара Загора” се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Предложена за включване в плана е южната индустриалната зона, която е с по-голям потенциал за развитие от източната, уточни главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев.

Социалната зона започва от Тракийския университет и включва жилищните комплекси “Железник”, “3 чучура-север” и “3 чучура-юг”, “Казански” (вкл. района на болницата), южната част на Стара Загора под бул.”Цар Симеон Велики” (със Станционната градина), кв.”Самара” и парк “Бранителите на Стара Загора”. Зоната за публични дейности включва градският център между бул.”П.Евтимий”, ул.”М-р Кавалджиев”, “Цар Симеон Велики” и парк Аязмото, плюс спортен комплекс “Берое”.

Първият етап, по който се работи сега, е определянето на зоните за въздействие. Те трябва да се приемат на следващото заседание на Общинския съвет. След което проектът ще се представи за одобрение в МРРБ. За да бъде получено то, консорциум “Трейс проект” ще трябва да докаже със съответните коефициенти какво е състоянието на всяка от зоните за въздействие, които ще бъдат предложени.

На втория етап ще се определи стратегията за развитие на всяка от зоните. Накрая ще се определят и конкретните проекти във всяка зона, например строителството на многоетажен паркинг, рехабилитация на улица, осветление, реставриране на паметник на културата и др.

Средствата от Оперативна програма “Регионално развитие” ще се разпределят между 36 агломерационни ареала в България, един от които е Стара Загора като един от големите агломерационни центрове.

Цялостната подготовка на плана трябва да приключи през юни 2013 г.

Проведено е телефонно проучване сред 1100 старозагорци, съобщи арх.Александър Симеонов от консорциум “Трейс проект”. Най-голямо струпване на население и най-голяма плътност има в кварталите “Железник”, “Лозенец” и “Опълченски”. Икономиката е локализирана в южната и източната промишлена зона. Градът е осигурен със социална инфраструктура като училища, детски градини, здравни заведения и университет. Богатото културно-историческо наследство на Стара Загора може да бъде експонирано по подходящ начин и социализирано. С най-лошо изградена градска среда са кварталите “Градински”, “Казански”, “3 чучура” и “Лозенец”. В най-добро състояние е централната градска част.

По време на проведеното днес обсъждане на зоните за въздействие арх.Иван Иванов коментира, че от 30 години Стара Загора няма централен площад (мястото пред Операта). Като втори проблем той постави състоянието на парк “Аязмото” – с доста изчерпани функции и остарели елементи на парковата среда. В него е нужно да се създадат нови места за социални контакти, да се ремонтира алейната мрежа, каза арх.Иванов. Бул.”Славянски” в участъка от ул.”Стефан Караджа” до колелото на “Анастасия Тошева” според него трябва да стане с 4 ленти заради големите задръствания там всеки ден между 17.00 и 18.00 часа. В социалната зона в западната част на Стара Загора на мястото на бившата казарма на артилерийския полк трябва да се изгради спортна зала, както и да се удвои ул.”Капитан Петко войвода” от “3 чучура-север” до пътя за Еленино.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн