Комисия одобри почистването на р.Соколица, но констатира, че е нужно еврофинансиране за премахването на наноси

STZAGORA.NET

Комисия, назначена със заповед от 14. 09. 2012 г. на областния управител, извърши обследване на състоянието на речното легло на р. Соколица в и извън регулацията на с. Обручище, община Гълъбово. Комисията, в която участват представители на Областна администрация Стара Загора, община Гълъбово, „Напоителни системи” ЕАД, РИОСВ, ОУ ПБЗН и Басейнова дирекция – Пловдив, констатира, че предварително зададените дейности по почистване на река Соколица в и извън регулацията на с. Обручище са осъществени.

Финансирането осигури „ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3”АД, а изпълнението на дейностите бе възложено на община Гълъбово.

По време на проверката комисията установи също, че в речното корито на р. Соколица има наличие на значителни количества наносни отложения (на снимката), които не са обект на техническата спецификация и представляват предпоставка за затлачване и повишаване нивото на реката, което предполага допълнителни дейности по почистване на речното русло в регулацията на с. Обручище.

Според областният управител Недялко Недялков за цялостно решаване на проблема с почистването на реката трябва да се кандидатства с проект за финансиране от страна на европейските фондове и МОСВ.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн