Стара Загора е вторият най-четящ град в страната

STZAGORA.NET
Това лято Стара Загора участва за първи път и се класира на второ място в много оспорваната надпревара за най-четящ град от тазгодишното издание на „Забавното лятно четене“ 2012. С 365 прочетени книги на трето място в страната се нарежда 2-ро ОУ „Петко Рачов Славейков“.

Тазгодишният носител на титлата е Русе и според резултатите децата там са прочели най-много книги през лятото. Оттам е и най-четящото дете – Даниел Георгиев от 6-ти клас, който е прочел 213 книги. Даниел получи четец за електронни книги с пожелание да чете още повече и навсякъде с него.

Сред първите десет най-четящи деца в България е и Тифани Кънева от Второ основно училище „П. Р. Славейков” Стара Загора.

Официално бяха връчени и наградите от издателство ИнфоДар, от конкурса за книгокоментиране на „Забавното лятно четене“ на Марина Станчева от Чирпан и Давид Мавродиев от София.

В Стара Загора Кампанията беше открита на 19 юни със забавна церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески” с участието на деца и представители от организаторите. Тогава бяха представени и новите рекламни лица на Библиотека „Захарий Княжески” – Жени, Дария и Венци. За участие в кампанията децата до 14 годишна възраст трябваше да се регистрират в сайта www.az-deteto.bg и да отговорят на въпроси, свързани със съдържанието на детски книги, и разбира се да четат.

Много добрите резултати за Стара Загора в Забавното лятно четене са плод и на работата на библиотекарите от Регионална библиотека „Захарий Княжески”, които специално каниха децата да участват. Статистическите резултати за Детския отдел от началото на 2012 г. до 31 август са следните: посещения 5102 читатели, раздадена литература 11 408 тома, записани нови читатели за този период – 731 деца до 14-годишна възраст.

Най-четена книга за 2012 година е книгата за „глупавото“ мече „Мечо Пух“.

Резултатите от „Забавното лятно четене“ бяха обявени на тържествена церемония в Столичната библиотека.

Специален гост на големия финал на „Забавното лятно четене“ 2012 беше писателката и посланик на детското четене Маги Благоева. Тя пожела на всички деца на България да продължават да четат, защото книгата е богатство, което не може да се замести от нищо друго.

Кампанията „Забавното лятно четене“ 2012 се организира с подкрепата на Община Стара Загора.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн