Проф.Кръстьо Петков: Правозащитен комитет поема мониторинга върху делото срещу гълъбовските общинари в Специализирания съд

STZAGORA.NET

Проф. Кръстьо Петков, председател на Обединения блок на труда “Български лейбъристи” и управител на Националното гражданско експертно сдружение „Глас“ (вляво на снимката), обяви днес пред медиите в Стара Загора, че по негова инициатива е създаден международен инициативен комитет за защита на местните общности. Професорът, заедно с членове на този комитет от Белгия и Германия, е присъствал на съдебното заседание, с което на 10 септември т.г. бе даден ход на делото по навлезлия в решителната си съдебна фаза “Гълъбовски казус” – срещу 11-те общинари от града, в това число кметът Николай Тонев и председателят на Общинския съвет Янка Петрова, обвинени в създаването на организирана престъпна група.

Проф. Петков изрази съмненията си относно това, дали действително това дело попада под юрисдикцията на Специализирания наказателен съд. Той съобщи, че е разговарял с “ядрото на групата”, след което е направил проверка по документи, срещнал се е с юристи и се е консултирал извън България, в резултат на което е взел решението за създаването на инициативен комитет, който ще се занимава с правозащитна дейност.

“Татяна Дончева, която е адвокат на един от обвинените, ми каза следното, след като я попитах колко ще продължи делото: “То ще надживее Специализирания наказателен съд”. Аз бях много впечатлен от това и то ме мотивира”, сподели проф.Петков.

Инициативният комитет ще подготви писмо по Гълъбовския казус до европейските посланици в България с въпрос за предназначението и функциите на Наказателния съд, съобщи проф.Петков. Към него, каза той, са се обърнали за съдействие още 7 настоящи и бивши кметове на общини. “Комитетът се разширява, вече искат и други хора да участват в него и ние ще идваме [в Гълъбово и региона - бел.ред.] всяка втора или трета седмица”, оповести екслидерът на КНСБ.

“Ще настояваме за прозрачност и за видимост на решенията по казуса съгласно законите”, допълни дошлият в Стара Загора заедно с проф.Петков председател на партия “Български социалдемократи” Георги Анастасов, депутат от Коалиция за България.

“След седмица в Европейския съд в Люксембург заминава първата сигнална информация как стартира това дело, за да са в течение, а не след 2 или 3 години”, каза още проф.Петков.

“Ние не можем да се бъркаме в работата и решенията на съда, но ще следим от първата до последната минута как се решава и ще информираме медиите”, увери Кръстьо Петков. По думите му едно по едно обвиненията се обезсилвали. Вчера Сметната палата е приключила и представила доклада за Гълъбово за 2011 г. В него нямало нито една забележка. “Това е огромен аргумент в защита на общинското ръководство”, каза професорът.

Той разказа и че след приключването на четенето на обвинителния акт в последното заседание адвокат, упълномощен от “Ей И Ес”, заявил, че американската фирма няма претенции към Община Гълъбово. “Оттам, от икономическите сблъсъци с Ковачки, с италианци, с американци, тръгва всичко. Те вече са потушени. Община Гълъбово е намерила варианти това да бъде сложено встрани, без да нарушава закона”, завърши проф.Петков.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн