Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – четвъртък, 20.09.

STZAGORA.NET
„Мистериозните тайни на хромозомите разкри проф. Иван Канев” пише днес в.„Старозагорски новини”. На 19 септември т.г. студентите първокурсници от Ветеринарномедицинския факултет (ВМФ) при Тракийския университет, заедно с академичната общност, имаха шанса да изслушат една изключително интересна лекция, посветена на мистериозните тайни на хромозомите от световноизвестния учен проф. Иван Канев.

Проф. Канев е завършил Ветеринарна медицина през 1972 г. Той извървява дългия път на учен-изследовател в БАН, а в последното десетилетие живее и работи в САЩ. Известният учен-паразитолог, доктор на ветеринарномедицинските науки, в различни институти и университети зад океана работи в областта на молекулярната биология и генетика. Съвместно с учени от цял свят разработва хипотезата за ролята на хетерофроматина като енергиен потенциал, отговорен за важни процеси в хромозомата, които стоят в основата на много заболявания по човека, животните и растенията. Своите виждания и намерения в тази посока той сподели с преподавателите от старозагорския университет и призова студентите по ветеринарна медицина да изберат пътя на науката за най-пълноценна реализация.

„Митко Динев стана Баш Каунь 2012” сочи друго заглавие в ежедневника. “Всеизвестният в България и по Европата автор на “еБиграми” и “проЗтотии” Митко Динев от Стара Загора е носителят на титлата “Баш Каунь” от Шестия международен хумористичен литературен конкурс “Каунь 2012″ на тема “Черен хумор”, съобщиха световните агенции.

Форумът се организира по случай 8 септември – Денят на Хасково, от Община Хасково и “Ъкъдемия КАУНь”. В него могат да участват непубликувани творби на български и сръбски език или не участвали в друг конкурс.

“Ъкъдемията” присъди единодушно почетната титла на Митко Динев, защото той е българинът с най-невероятното чувство за хумор и с таланта да бъде прям и честен към литературното си творчество – уточни за медията ни главният организатор на събитието Янко Митев. – През годините носители на тази титла са редица професори, учени, артисти и др.”

Наградата е специална скулптура, дело на Господин Тенев, грамота и парична премия от 500 лева.

Митко Динев не е успял да присъства лично на церемонията по награждаването, тъй като е бил във Франция по бизнес дела. Наградата обаче ще му бъде връчена на по-късен етап в ресторант, където Динев ще плати сметката, закани се организаторът на конкурса Янко Митев.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн