Община Стара Загора ремонтира водната каскада и шадравана в парк “Зеленият клин”

STZAGORA.NET

В ход е ремонт на водната каскада в старозагорския парк “Зеленият клин”, стана ясно днес. Кметът Живко Тодоров покани медиите да видят на място какво се извършва и какво предстои.

“Има голямо желание у старозагорци тя да заработи, защото все пак е добра придобивка за града и изглежда красиво. Знаете, че може би от 5 години водната каскада не функционира – каза кметът. – Оказа се, че трябва да се направи сондаж, за да се вкара вода. Освен това и самото съоръжение има нужда от ремонт. В момента това се прави. Трябва да се запушат всички течове и да се доведе вода от сондажа, за да може съоръжението да се напълни и да започне да функционира нормално”.

Преди време се оказало, че водата, която трябвало да се върти без загуби и да бълбука из водната каскада, се просмуква през пукнатини и изчезва в земята. А независим водоизточник не бил осигурен. Така най-новият и красив старозагорски парк остана за години на сухо.

Сега се очаква ремонтът да продължи около месец. Подновяването на компрометираната хидроизолация се изпълнява от старозагорската фирма “Бетоникс” ООД. Работниците, които заварихме там, имаха задачата да изстържат старата хидроизолация до здрава основа.

Стойността на двете съоръжения, пуснати в края на мандата на д-р Желев, е била над 200 хиляди лева. Основният ремонт, който им се прави сега, заедно със сондажа ще струва около 60 хил.лв. Сумата е внесена за одобрение от Общинския съвет след предварителни консултации със старейшините.

“Постепенно започваме да възстановяваме придобивки за града, които дълги години не са работили. В началото на мандата ни такова беше и осветлението по “Цар Симеон Велики” в отсечката от ул.”Тодор Стоянович” на запад, което беше подарък през по-предния мандат”, каза Живко Тодоров на въпрос за съдбата на запълнените с пръст фонтани в градинката на баня “Пиперка”, които са заприличали на огромни саксии.

В момента вървят ремонти и на още доста места в Стара Загора. Довършва се салонът на 9-то основно училище, в 34-та детска градина се прави ремонт на занималнята, за да бъдат открити още две групи; ремон има и в 11-та градина, както и в детска ясла №9 “Роза”. Ремонтира се и Домът за възрастни хора на Старозагорските бани. Ремонт предстои и в 25-та градина. В момента процедурата за избор на изпълнителя му се обжалва. “Което е неоснователно, но вчера КЗК се произнесе и в полза на Общината допуска предварително изпълнение на процедурата”, уточни Живко Тодоров.

Аварийни текущи ремонти се извършват и в други училища и детски градини. В ЦДГ “Слънце” ще бъде възложена подмяна на дограмата, в южната зала на стадион “Берое” също ще има ремонт, тъй като има течове от покрива. От следващата седмица започва и ремонтът на ул.”Райна Кандева” в кв.”Кольо Ганчев”.

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн