Проектите от дарителската програма на „Загорка” АД “Създаваме по-добро бъдеще”, реализирани до края на октомври

STZAGORA.NET

През декември пивоварната ще изготви отчет за всички реализирани дейности

В Регионалния исторически музей днес беше представен актуалният статус на седемте проекта в рамките на Дарителската програма на „Загорка” АД “Създаваме по-добро бъдеще”. От пивоварната направиха обзор на реализираните до момента и предстоящите дейности, които бяха финансирани в началото на месец май т.г.

Общо 82 303 лв. бяха дарени за осъществяването на инициативи на тема “Околна среда” в три основни направления: Опазване на водите, Рециклиране и Енергийна ефективност. Пет от проектите се осъществяват на територията на град Стара Загора. Дейностите на останалите два се случват в село Шаново (проект: „Енергийно ефективно читалище” на НЧ „Наука – 1905”) и село Старозагорски бани (проект: „Водата – символ на Старозагорските бани” на НЧ „Христо Ботев – 1952”).

От „Загорка” АД споделиха, че на този етап реализацията на проектите и техният мониторинг вървят успешно. Остава около месец и половина, в който всички дейности следва да бъдат финализирани.

В насока “Енергийна ефективност” по проект “Мека топлина” на УН при ЦДГ №68 „Патиланско царство“ през юни месец бяха доставени и монтирани слънчеви колектори и така съоръжението влезе в експлоатация още през лятото. По проекта на СНЦ „Спортен клуб по плуване Траяна” “Чиста вода – здрави деца” бе извършен ремонт на басейна, който бе открит официално през юли. В момента се провежда програма за закаляване и водни процедури на деца. В първия учебен ден 17.09. се проведе официалното откриване на новата соларна система за използване на слънчевата светлина и енергия за затопляне на вода за битови цели по проекта на УН при ПГВМ „Иван Павлов”.

90 % от дейностите по “Водата – символ на Старозагорските бани” на НЧ „Христо Ботев–1952” са реализирани благодарение както на даренията „Загорка“ АД, така и на доброволния труд на жителите на с. Старозагорски бани.

Със събитие на 26-ти октомври ще бъдат отбелязани довършителните дейности по проекта “Енергийно ефективно читалище” на НЧ „Наука–1905”, с. Шаново. Предстои провеждането и на две общоградски събития – „Да почистим около себе си” по линия на инициативата “Бъди модерен, бъди еко!” на „Екоцентър” Стара Загора.

До края на месец октомври следва да бъде довършен и проектът “Капка по капка” на СНЦ „Инер Уил Клуб”. Оставащите дейности по него са ремонт на чешмата и инсталиране на енергоспестяващо съоръжение, които ще бъдат отбелязани, когато са готови, с официално откриване и пресконференция по повода.

От „Загорка” АД и Обществен дарителски фонд – Стара Загора предвиждат през ноември всички дейности да бъдат обобщени в детайлен отчет, който ще бъде публикуван на сайтовете на двете партниращи си организации през декември.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн