С откриването на най-модерното студентско общежитие в Тракийския университет започва новата академична година в 6-я по рейтинг български ВУЗ

STZAGORA.NET

На церемонията се очаква да дойдат премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов, депутати, представители на местната власт и на бизнеса


Тракийският университет в Стара Загора навлиза днес в 18-тата си година с над 6500 студенти във всичките си факултети и курсове на обучение. 1478 от тях ще са първокурсници. Церемонията е от 10.30 часа на Форума пред централния вход. В 12.00 часа в съседство с университета ще бъде открито и новото, най-модерно в страната студентско общежитие с 200 стаи и 350 места (на снимката).

В навечерието на новата академична година ректорът проф.дсн Иван Станков съобщи, че Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е дала на Тракийския университет комплексна оценка 9.27 от 10 възможни. Високият резултат нарежда университета на престижното шесто място в страната. Първоначално е била предложена оценка 9.5, но президиумът на НАОА е сметнал, че университетът е още много млад със своите 17 навършени години, и заради многото нови звена, създадени през предишния академичен мандат, я е заковал с 23 стотни по-надолу.

Ректорът на Тракийския университет проф. дсн Иван Станков и главният секретар доц.д-р Таня Танева.

Шестото място сред останалите висши учебни заведения в България е голямо постижение на Тракийския университет, отчете проф.Станков. Вече е получена наредбата, определяща 602 500 лв. допълнителна субсидия, която ще се разпредели между най-високо оценените структурни единици на ТрУ. Това са Ветеринарно-медицинският факултет (300 хил. лв.), направление “Животновъдство” (Зооинженерство и Аквакултури) на Аграрния факултет (130 000 лв.), “Здравни грижи” (40-50 000 лв.), Педагогическият факултет (20 000 лв.) и др.

За разлика от някои други водещи университети в страната, за новата учебна година Тракийският университет е попълнил изцяло 1416-те си места по държавната поръчка. 1306 от тях ще учат за бакалаври, а останалите първокурсници – за магистри. Няма направления или специалности с непопълнени места. 62-ма студенти са записали платено обучение над приема по държавната поръчка, предимно във факултетите по медицина и педагогика. Чуждестранните студенти са 352-ма във всички курсове. Около 120 от тях са от Турция. Факт е, че има битка за студенти, коментира проф. Станков. Но според него не бива да се дават толкова много места, след което да се произвеждат цели армии от безработни специалисти. Личното му мнение е, че държавната поръчка трябва да се намали наполовина, за да стъпи приемът отново на конкурентни начала. По-добре е безработицата да се ограничи след средното образование, отколкото след висшето, смята ректорът на ТрУ. Още по-добър вариант би бил свободният прием, без държавна поръчка, както е в САЩ, Япония и на много места в Европейския съюз. Целта е да има критерии, изисквания, и в резултат – по-качествени студенти. Приеманите сега масово студенти с тройки на изпитите трудно изкарват цялото си образование и обикновено отпадат на втората-третата година. Има специалности, в които се дипломират едва около 40% от приетите, което е много нисък процент.

Строителството на новото общежитие на ТрУ започна преди 20 години и премина през препроектиране и допълнителна противоземетръсна стабилизация. То бе възобновено през 2008 г.

На церемонията пред новия блок 8 от 12.00 часа се очаква да дойдат премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов, депутати, кметът на Стара Загора и областният управител, представители на бизнеса.

“Това е най-модерното общежитие в България. Няма друго като него. Просторните му стаи са за по двама студенти, с кътчета, в които те ще могат да се изолират един от друг, за да учат спокойно. С новата придобивка се задоволява изцяло нуждата от студентски общежития, ще останат и около 100 оборотни стаи за задочници, специализанти и др. В новото общежитие има и много допълнителни помещения – перални, сушилни, кухни, читални, просторни фоайета с барчета – всичко, необходимо за бита. Първите две стаи от всеки етаж са за инвалиди. Етажите са 9, плюс партерен и един подземен – общо 11. На първите от тях вече са настанени около 100 студенти. Ректорът благодари за чудесната нова база на правителството (само през последната година разходите са около 4 млн.лв. за вътрешното оборудване и обзавеждане, което още не е приключило, и за допълнителните екстри като интернет и кабелна телевизия), на “Студентски общежития и столове”, на строителите, на Община Стара Загора и Общинския съвет, с които ТрУ работи много добре. (“Никога преди не е било така, както е сега. Ние сме включени във всичко, което се случва в Стара Загора. Като институция досега малко бяхме пренебрегвани”, каза проф.Станков).

В последните дни са решени проблемите на новото общежитие с останалите извън проекта вертикална планировка, електрозахранване и ВиК, за което са помогнали старозагорците проф.Николай Михайлов – председател на Съвета на директорите на “Трейс Груп Холд” АД, зам.-председателят на УС на “ЕВН България Електроразпределение” Гочо Чемширов и управителят на ВиК – Стара Загора инж.Румен Райков. “Много голяма е помощта на депутатите, и особено на г-жа Нели Калнева и на д-р Евгений Желев. Много голямо съдействие имаме от тези хора”, каза проф.Станков.

Тракийският университет приключи няколко много сериозни проекта, чрез които бяха създадени уникални лаборатории. Чрез Норвежкия проект се оборудва Екологичната лаборатория с уникална за страната апаратура. Направено е всичко необходимо за продължаването на проекта, като процедурата е в заключителна фаза. Чрез няколко проекта е създадена и Централната научно-изследователска лаборатория – също уникална в България. В нея се изследва пътят на храната – от почвите до крайния продукт. Очаква се скоро да приключи акредитацията й. Чрез Американския проект (фондация “Америка за България” и щата Айова) е създаден Центърът по безопасност и оценка на риска и Консултативният център по животновъдство (с лаборатория към него), където могат да се изследват всички фуражи и животински продукти. Очаква се продължение и на много интересния Индийски проект.

Университетът е спечелил и нови проекти: за енергийна ефективност за 4,5 млн. лв., с три направления: саниране и подмяна на дограмата на 13-те огромни университетски корпуса, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и модернизация на университетската библиотека. В ход е и проект за енергоспестяване – подмяна на всички осветителни тела, на стойност 500 000 лв. Спечелен е и проект за електронни форми на обучение на стойност 782 000 лв. В Медицинския факултет пък е спечелен проект за обучение на докторанти и специализанти. В момента се подготвя и проект за отоплението в Студентския град чрез дървесен чипс, каквото е модерно в страните от ЕС. Университетът се надява до него да достигне и лъч от газопровода.

На днешния празник в Тракийския университет от 10.30 ч. ще гостуват представители на академичното ръководство на Университета “Намик Кемал” – гр.Текирда, Турция и техният студентски фолклорен танцов състав, който ще изнесе кратка програма, съобщи главният секретар на ТрУ доц.д-р Таня Танева. Университетът отправя покана към всички старозагорци да участват в церемонията по откриването на новата учебна година. От 12.00 часа гостите ще разгледат новото и най-модерно в страната студентско общежитие. Наемите в него ще бъдат по 45 лева на човек през зимата и по 40 лв. през неотоплителния сезон. За всеки от двата семестъра ще се плаща и такса от 15 лв. С новия блок 8 местата в студентските общежития на ТрУ стават общо 1466, а подадените молби за настаняване са 1340. В IV блок, където са настанени преподаватели и докторанти, едното крило е оставено свободно. Апартаментите в него ще бъдат разпределени от ръководителите на основни звена за докторанти, асистенти и гости. Досега асистентите поради липса на квартири са били подбирани изключително от Стара Загора, но оттук нататък ще се правят истински конкурси за хора от цялата страна.

От 18.30 часа студентският танцов състав от Текирда, съвместно с танцовия фолклорен състав “Траки” на Тракийския университет, ще зарадват старозагорци с фолклорни танци пред сградата на Общината.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн