Старозагорска изложба гостува в София за празника на столицата

STZAGORA.NET
Изложбата „Европа – древна и модерна, възторжена и магична” (Европейски приказки и легенди) е с мото “Реални места, въображаеми герои, непреходни ценности”

На 17 септември – денят на София, от 17.00 часа в сградата на бившата Общинска минерална баня в София ще бъде открита изложбата „Европа – древна и модерна, възторжена и магична” (Европейски приказки и легенди).

Изложбата се организира в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа 2019 г. и е под егидата на Столична община. Посветена е на 150-годишнината от рождението на големия български учен, фолклорист, просветител и държавник проф.Иван Шишманов, който е от първите радетели за обединена Европа и основател на много културни институции в страната.

В 22 цветни фотографски платна с размери 80х120 см творчески са пресъздадени известни приказки и легенди на европейските народи. Сценарист, режисьор и продуцент на изложбата е Александър Георгиев, а фотограф е Рад Димитров, който през 2008 г. получи награда на списание „Нешънъл джеографик” за снимката си „Когато тишината беше оглушителна” със заснежените оръдия на Шипка. Премиерното представяне на изложбата се състоя за Деня на Европа – 09.05.2012 г. с подкрепата на Община Стара Загора, а в периода 24.07.2012г.–04.08.2012г. тя беше експонирана в Центъра на Стария Несебър.

Във фотографиите Обединена Европа е представена като място с непреходна привлекателност, основана на присъщите за народите й ценности – взаимно уважение, толерантност, общо преодоляване на трудностите въпреки изпитанията – в името на вечната вяра в доброто. България, като част от Стария континент, е представена като люлка на европейския дух на взаимопомощ и хранилище на нематериалното културно наследство на европейските народи.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн