Криза в държавните психоболници! Ако пуснат кепенци, ще ни залеят шизофреници, алармира национална среща на психиатри в Раднево

STZAGORA.NET

Срещата на шефовете на държавни психиатрични болници бе инициирана от директора на радневската д-р Тодор Толев (вдясно).

Вместо 27 лекари, в най-голямата у нас държавната психиатрична болница в Раднево на щат в момента са само 12, разпределени на смени. Подопечните им са над 400. Така на всеки от лекарите се пада да наглежда по 80 пациенти, по данни на директора й д-р Тодор Толев. При това заплатите са критично ниски. Ножът е опрял до кокала, повече назад няма накъде – оттук нататък следва само затварянето на здравното заведение – сподели той.

Подобни проблеми с кадрите и финансите имат и останалите 12 психоболниците в страната с общо 2433 легла, стана ясно на днешната среща на шефовете им, състояла се в Раднево по инициатива на д-р Толев. Незаетите щатни места на лекари и сестри в тях са стигнали 20%, докато в същото време преминалите лечение шизофренно болни са над 70 хиляди. При това за тях не се водел еднен регистър.

Незавидното състояние на психиатриите се дължи на “бягството” на квалифициран персонал от тях. Отливът на получаващите около 500 лв. специалисти в болниците е в посока към психодиспансерите, където заплащането е близо два пъти по-високо. Държавата наистина дава повече пари за болниците от преди – за обновяване и ремонти, но заплатите на лекарите и сестрите изостават и спешно трябва да започнат да се формират по нова методика, обясни д-р Толев.

Ако психиатричните болници пуснат кепенци, пациентите им ще излязат по улиците, предупредиха специалистите. Те се подписаха под 3 страници декларация, в която излагат проблемите и искат среща със здравния министър, за да се търси изход от ситуацията.

“Не бихме желали в случай на произшествия да бъдем определяни като виновници, без да сме носители на първопричината за произлезлите нещастия. Защото, в рамките на мрачната шега, дошло е време да се боим не от “затваряне” на психиатричните болници, а от тяхното “отваряне”, се казва в писмото до министър Десислава Атанасова. В него са изброени 12 възможни последици от “катастрофалния” кадрови дефицит и “не особено добрите” условия на труд.

В обширния текст е формулирано искане “поне за изравняване на трудовите възнаграждения в доболничните и болничните психиатрични служби на първо време, а сетне – да се търси възможност да бъде по-атрактивна психиатричната професия за новозавършващите медици”.

“Скорошното повишаване на заплатите в здравеопазването е много добро и похвално дело. Но то запази и даже увеличи разликите между центровете за психично здраве и държавните психиатрични болници, с което отливът на персонал ще продължи, а опасните последици, които вече изтъкнахме, ще станат още по-неприятни и близки”, се казва още в текста.

Под писмото са подписани директорите на държавните психиатрични болници в Бяла, Карвуна, Карлуково, Кърджали, Ловеч, Нови Искър, Пазарджик, Раднево, Севлиево, Суходол, Царев брод и Церова кория (по азбучен ред).
*vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн