EVN България монтира защитни изолации за птици на 20 стълба

STZAGORA.NET

Изолациите са осигурени от Българското дружество за защита на птиците и целят предпазване на птиците при евентуален контакт с мрежата.

Общо 20 стълба от електроразпределителната мрежа на EVN България в Югоизточна България.

Изолациите и техните удължители представляват специални предпазни покрития, които се монтират върху изолаторите и проводниците на стълбовете. В случаите, когато липсват, при кацането на птица върху стълба често се получава волтова дъга. Освен опасна за птиците, тази дъга може да причини и прекъсване на електрозахранването. В този смисъл сътрудничеството между EVN България и БДЗП е от полза за всички, тъй като монтирането на изолациите гарантира безпроблемно кацане на птици върху стълбовете, без да има последствия за нормално функциониране на електроразпределителната мрежа и снабдяването на клиентите.

Проектът стартира в края на 2010 г. Освен изолиране на полюсите на електрически стълбове мерките предвиждат и маркиране на част от електроразпределителна мрежа с дивертори (светлоотразители).

EVN България работи активно с БДЗП и по проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”. През 2011 г. двете организации подписаха Меморандум за сътрудничество и разбирателство.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн