Старозагорец бере по кило корнишони на ден от малка леха пред блока

STZAGORA.NET

Направена като на шега леха, широка едва 20 сантиметра и дълга 5 метра, осигурява ежедневно свежа салата от краставици и корнишони на предприемчивия старозагорец Георги Динев. Миниатюрната зеленчукова градина е точно под прозорците му на първия етаж в блока, в който живее. Засял я е собственоръчно на 15 април, като след поникването е разредил растенията колкото е нужно. Тайната на богатия урожай е в това, че Жоро е осигурил свобода на увивните растения да се развиват във височина, като им е опънал нагоре триметрови телове, до чийто връх те вече са се покатерили.

Жоро има златни ръце – сам си санира жилището, направи цветна градина пред блока, а сега и краставици бере всеки ден, коментират съседите му.

Мини-градината с площ 1 квадратен метър е рекордьор по интензивен добив. Насаждението се състои само от 20 корена от два различни сорта, растящи през трийсетина сантиметра – по-едри краставици и стандартни корнишони. Но дава по килограм на денонощие. Добивът за цялото лято ще възлезе на не по-малко от 150 кг, е пресметнал заралията. Реколтата е толкова обилна, че част от корнишоните, които не могат да се консумират в прясно състояние, вече са затворени в буркани за зимата. Поради това, че за отглеждането им не са използвани никакви химикали или торове, те са изключително вкусни.

Съседите на Жоро са свикнали да го виждат привечер на балкона му на първия етаж, откъдето, само на два метра от “градината” си, той се наслаждава на буйния й растеж, полива я през ден и я наглежда.

Досега не се е случвало някой минувач да си откъсне пътьом от свежия зеленчук. Може би защото корнишоните и листата им са доста бодливи и не е най-голямо удоволствие човек да се завира в тях. Пък и стопанинът им по всяко време е на една крачка разстояние.

Голямата гордост на Жоро Динев е обаче бутилка ракия, в която се спиртосва доста по-голяма от гърловината краставица. Как е я наврял там, само той си знае. Но обещава подробно да разкаже за вкуса на еликсира, когато му дойде времето да бъде изпит.

*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн