Спасени са 2/3 от резервата “Соколна” в Централния Балкан

STZAGORA.NET

Пожарът в резерват “Соколна” – Централен Балкан, община Павел баня, е локализиран и овладян, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Стара Загора. Изгоряха 3500 дка предимно ниска растителност, спасени са две трети от резервата, който е на обща площ от 12 500 дка. Над 5 летателни часа навъртяха двата хеликоптери от авиоотряд Крумово, които участваха в гасенето на пожара, поискани заради изключително трудния и недостъпен за жива сила терен.

100 души участваха днес в локализирането на пожара – огнеборци от ОУ ПБЗН, военнослужещи от поделение 54890 – Казанлък и служители на Национален парк Централен Балкан. Според метеорологичната прогноза се очаква през следващите 24 часа на територията на пожара, разпрострял се на периметър от 13 километра, да падне дъжд между 15 и 20 л/кв.м.

Недоизгасени остават малки огнища, предимно тлеещи дънери, които се намират в изгорялата вече територия, но биха могли да станат предпоставка за образуване на нови пожари.

Тази нощ в района на пожара остават дежурни на ОУ ПБЗН и служители на резервата.

Сформираният кризисен щаб под ръководството на Областния управител на област Стара Загора Недялко Недялков е в постоянна връзка с дежурните екипи.

Няма никаква опасност за населението, щетите от пожара тепърва ще се изясняват.
*gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн