Днес Православната църква празнува Преображение Господне

STZAGORA.NET
На днешната дата – 6 август, Православната църква чества големия християнски празник Преображение Господне. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

Празникът датира от първите векове на християнството и се свързва с едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя – явяването му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков. Преображение Господне се свързва днес и с промяната на човек към по-добро. В нощта срещу него вярването е, че се отваря небесната врата и Господ се явява в нея пред праведните, които единствени могат да го видят.

Легендата е, че за да утвърди вярата на учениците си, Христос се показал на трима от апостолите в небесна слава (в сияние – бел.ред.). Заедно с Петър, Яков и Йоан той се изкачил на Таворската планина близо до Галилея. Там те видели Иисус преобразен, лицето му светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. С него имало двама мъже, сияещи в слава – Мойсей и Илия. Чул се и гласът на самия Бог, който призовал присъстващите да вярват в Иисус.

След слизането от планината Христос им забранил да говорят за това, което видели, докато не възкръсне от мъртвите.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн