Окичиха с цветя паметните места от боевете за Стара Загора

STZAGORA.NET

В Стара Загора на всички паметни места, където са се водили сраженията преди 135 години, в разгара на Руско-турската освободителна война, днес бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Тази сутрин в храма „Св. Троица” на отслужената заупокойна Света литургия кметът Живко Тодоров, председателят на ОбС Емил Христов, представители на общинското ръководство и Общински съвет, сведоха глави в знак на почит пред паметта на всички загинали в боевете за града на 19/31.07.1877г.

Те участваха в тържествения общоградски ритуал пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”, заедно с представители на общинската и държавната администрация, Общинския съвет, петчленна делегация от побратимения руски град Самара, общественици, граждани и гости на града. В словото си командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров припомни историческите събития отпреди 135 години, когато Стара Загора е арена на драматични събития и рамо до рамо руските воини и българските опълченци водят кървава битка за мечтаната свобода.

Тук бях и 16-те деца от родния град Холм на героя на Самарското знаме подполковник Павел Калитин, които са победители в художествения конкурс „Стара Загора – Холм- минало, настояще и бъдеще“, проведен във връзка със 135-та годишнина от боевете. Потомците на Калитин са на петдневна обиколка по историческите места в региона, свързани с паметни събития от Руско-турската освободителна война.

Венци и цветя общинското ръководство и признателните граждани поднесоха и на Мавзолей-костница „19 юлий 1877 г.”, Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877, Паметника на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г. и Паметника на загиналите във войните старозагорци”. В ритуала участваха кадрови войници и офицери от Втора Тунджанска механизирана бригада, знаменна група и Военният духов оркестър.

Тази година Община Стара Загора отбелязва със специална програма 135-та годишнина от боевете за града. Кулминацията е тази вечер от 20.30 ч., когато на площада пред сградата на общината ще започне тържествена проверка–заря, последвана от празнични илюминации.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн