Стара Загора се поклони пред Апостола на свободата Васил Левски

STZAGORA.NET

С поклонение и полагане на венци и цветя от институции и граждани, пред паметника на Васил Левски в Стара Загора днес бе отбелязана 175-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Стотици старозагорци сведоха глави в знак на признателност и почит.

На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Недялко Недялков, зам.-командирът на Втора лека пехотна бригада полк. Ников, общински съветници, граждани, представители на неправителствени организации и политически партии.

Левски е престанал да бъде само историческа личност, той е наш съвременник, такъв ще бъде и за поколенията след нас, защото той е съвременната мярка за нравственост, за патриотизъм и общочовешки идеали, каза в словото си зам.-кметът Иванка Сотирова. „Ние, старозагорци, трябва да сме горди, че в периода на своето личностно съзряване Левски е живял три години в гради ни и се обучавал на метри от това свято място. След родното Карлово послушникът Василий Кунчев е преместен в старозагорския метох (1855 1858 г.). 17-годишният Василий се е отличавал измежду съучениците си с великолепен глас, впечатляващ характер и никога не търпял обида и неправда както към себе си така и към другите. Какво дава Стара Загора на юношата след родното Карлово? Тук е духът за правда и свобода в онези времена. Тук Левски попива новото, което витае из въздуха на Стара Загора. Тук Васил Кунчев има възможност за контактуване с всички социални слоеве на обществото. Престоят му в Стара Загора е житейският университет на бъдещия Апостол и неслучайно през 1869 г. Левски идва отново тук и създава таен революционен комитет, защото има обективна закономерност за това – будна обществена мисъл, хора които милеят за съдбата на Отечеството. И днес аз се обръщам към всички старозагорци – да бъдем будните граждани на нашия град – милеещи за благото на Стара Загора!”

До 22 юли между 10.00 и 18.00 ч., за посещения ще бъде отворен музейният обект „Хилендaрски метох” в двора на Катедрален храм „Св.Димитър”.
*enl

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн