Само по 1 застъпник на партия в СИК, предлагат в Изборния кодекс

STZAGORA.NET

Емил Караниколов

Само по 1 застъпник на партия да има право да присъства в секционна избирателна комисия за следващите парламентарни избори. Това е една от 5-те съществени промени, внесени в деловодството на НС от групата на ГЕРБ, по отношение на ремонта на Изборния кодекс. За тази промяна съобщи в Казанлък народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов.

Същото ограничение ще важи за коалициите. Останалите 4 съществени промени в Изборния кодекс, които предстои да се обсъждат и в пленарна зала, са: промяна в наказанието за купувачите на гласове – затвор от 1 до 10 години. Досегашният текст предвиждаше затвор до 10 години, без долна граница. По тази причина нито един от купувачите на гласове не получи ефективна присъда, каза за “Старозагорски новини” Емил Караниколов.

Всички доказани случаи на купуване на гласове завършиха с условни присъди. Според народния представител, новата промяна ще внесе повече справедливост в наказанията за търговците на гласове и ще парира възможността за условни присъди. Третата промяна, внесена от мнозинството в Народното събрание и касаеща Изборния кодекс, е свързана с допускането на използване на СРС като доказателствен материал за купувачите на гласове. Прилагането на СРС ще става само с разрешение на окръжния прокурор.

Другите две промени са свързани с експериментално прилагане на електронното гласуване на следващите избори за парламент в поне 5 секции в страната, както и с изричната забрана от участие на министри и зам.-министри като председатели на предизборни щабове.

Без промяна засега остават текстовете, касаещи гласуването зад граница и броя на избирателните секции там.

Деляна БОБЕВА
*enl

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн