Газопровод ще свързва Комотини със Стара Загора

STZAGORA.NET
Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция даде зелена светлина за изграждането на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора, като одобри предварителното проучване за последствията за околната среда, съобщава в електронното си издание гръцкият в. “Прото тема”, цитиран от информационни агенции.

Бъдещото газоперносно съоръжение ще бъде с дължина 180 километра, от които през гръцка територия ще преминават 30 км. Капацитетът му ще бъде 3 млрд. кубически метра газ годишно, с тенденция транспортираното количество да достигне до 5 млрд. кубически метра.

Предварителното проучване показало, че газопроводът ще има малки, краткосрочни и предотвратими последствия за околната среда. Тръбопроводът няма да преминава през защитени територии от „Натура 2000”. Според проучването новото съоръжение е сериозен фактор за развитието на страната, тъй като ще я превърне в енергиен център за Балканите и Западна Европа, се посочва в проучването.

Изграждането на гръцко-българския газопровод е от стратегическо значение за региона, пише още гръцката преса. Чрез него ще може да се доставя газ за България, а по-късно и за Румъния, от източници, различни от руския енергиен гигант “Газпром”, който е основен доставчик за Балканите.

Газопроводът ще се изгради от компанията „Интерконектор”, в която участват Българският енергиен холдинг и “Ай Джи Ай Посейдон” (IGI Poseidon) – консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската “Едисон” (Edison).

Окончателното решение ще бъде взето след предаването на крайното проучване за влиянието върху околната среда.
(СН)
*enl

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн