Полезна извънредна сесия за “Железник”. Чудото се състоя – проектът е спасен. За асфалтирането са платени под 1,3 млн. лв.

STZAGORA.NET

Извънредното заседание на Общинския съвет в Стара Загора за квартал “Железник”, започнало в 9.00 часа тази сутрин, приключи, след като премина в конструктивен дух. 17 души от опозицията поискаха преди няколко дни провеждането му, за да получат информация от първа ръка от кмета и неговия екип докъде е стигнала работата по проекта за подобряване на жизнената среда на най-новия старозагорски квартал. И такава бе дадена от Живко Тодоров.

На изпълнителя – ДЗЗД “Железник”, за асфалтирането на 7 км улици и оправянето на тротоарите им, са разплатени едва 1,293 705 лв. (включително 459 945-те лева аванс) от представената фактура за 3,9 млн. лв. (при 5,2 млн. лв. предвидени по проект) за строително-монтажни работи. Драстичното редуциране на сумата е в резултат на строго осъществявания надзор, както и на санкциите, наложени на изпълнителя за закъснението му спрямо предвидения по договора (т.е. обещан от изпълнителя) срок – 30 април. 30-те процента удържана неустойка възлизат на 1 379 835 лв. Не е разплатен и последният акт за извършени дейности в размер на 1 376 564 лв.

“Кметът Живко Тодоров направи и невъзможното да изкара проекта от батака”, призна водачът на групата на БСП Илия Златев. “Но още няма никаква гаранция, че парите ще бъдат възстановени в общинската хазна от оперативна програма “Регионално развитие”. Ако изпълнителят на лот 1 (асфалтиране и тротоари) вземе само 1,2 млн. – добре. Но това трябва да е строго според изискванията на договора”, предупреди Златев. С мнението му бе солидарна и Мария Динева, зам.-кмет на Община Стара Загора в първата половина от предишния мандат. “Доволна съм от извънредната сесия – зададохме въпроси и получихме отговори от първа ръка”, констатира тя.

Извънредната сесия днес съвпадна с по-важния краен срок – 16 юли, за приключването на проекта според изискванията на ОП “Регионално развитие”. Този срок е спазен. Вече е издаден Акт 16 за извършеното ново строителство в двете части на квартал “Железник”.

Скандално краткият срок от 18 дни за изпълнение на договора, сключен по времето на предишния кмет проф.Светлин Танчев, постави общинската администрация в много неизгодно положение. Началото на изпълнението му закъсня заради обжалване, откриха се и сериозни проблеми и недоразумения в проекта – трябваше да се изстъргва асфалтът от 30 хил.кв.м и да се преасфалтират вече асфалтирани улици. Затова екипът на Живко Тодоров започна работа по него още в първите дни на мандата си есента на 2011 г., а от пролетта насам кметът и хора от администрацията, както и председателят на Общинския съвет Емил Христов, бяха ежедневно в квартала, за да следят за ускореното извършване на нужните строително-монтажни работи.

“Алтернативата бе да спрем изпълнението на проекта на 18 април и да оставим Малкия и Големия Железник разорани за неопределен период от време, без перспектива за оправянето им. Но ние избрахме да вървим напред и въпреки всичко да завършим проекта”, припомни Живко Тодоров.

Управителят на фирмата-изпълнител Александър Желязков сподели, че негативно коментираните бордюри, по които още има забележки за оправянето им, са се оказали 10 000 м, а не 5000, както е по проект. Асфалтирани са и допълнителни 9000 кв.м в два слоя извън проекта. Други 10 000 кв.м са били направо пропуснати. Наложило се е и разкъртването на 17 000 кв.м бетон, които също ги е нямало в проекта, като производителността на една машина е едва 50 кв.м разкъртване на ден. “Пропуските ще си ги отстраним в определения срок”, заяви Желязков.

В края на заседанието кметът Живко Тодоров бе категоричен, че в бъдещите конкурси е недопустимо срокът за изпълнението на дейностите да е с 40% тежест в процедурите. В момента е обявена процедура за възлагане на проектирането на 45 междублокови пространства в Стара Загора, съобщи той.



Втори поглед към събитието:

Опозицията в Общинския съвет поздрави кметския екип!

Над 11 600 граждани, които живеят в старозагорския квартал “Железник”, имат вече обновени улици и междублокови пространства, кътове за отдих, достъп за детски и инвалидни колички, парково и алейно осветление, дървесна растителност и др. след издаден Акт 16 от Държавна приемателна комисия и Разрешение за ползване от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) от 11 юли 2012 г.

Спазен е и срокът – 16 юли 2012 г., за отчитане на цялата многотомна документация пред Управляващия орган към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това е финалът на проекта “Подобряване на физическата и жизнена среда на кв. “Железник” – Стара Загора”, който стартира на 16.07.2010 г. за срок от 24 месеца. Общият размер на проекта е 7 461 473.65 лв., в т.ч. съфинансиране от Община Стара Загора – 434 193.66 лв.

По предложение на 17 общински съветници от опозицията, вчера, 16 юли 2012 година, Общинският съвет на Община Стара Загора проведе извънредна сесия с единствена точка – информация от кмета на Община Стара Загора за изпълнението на строително-монтажните работи и приключване на проекта “Железник”.

В експозето си от името на вносителите на искането за извънредно заседание Илия Златев, председател на общинската организация на БСП и на групата общински съветници в малкия парламент, припомни мотивите за проявената загриженост и тревога по приключване на проекта.

“Това наше желание в никакъв случай не е свързано с търсене на “подводни камъни” и заяждане с общинската администрация по такъв важен инфраструктурен проект – мотивира се г-н Златев. – Мотивът е, че като общински съветници имаме пълното право да сме осведомени за хода на строително-монтажните работи и приключването на проекта, както и да осъществяваме контрол на общинската администрация.”

“Атаката” откри Гергана Микова от НФСБ, която съобщи, че “според гражданите на квартала нищо не е наред”. След нея войводата Кристиян Петков показа не само знания в пътното строителство, но и конкретни, нелицеприятни впечатления по проведените строително-ремонтни дейности. Конкретни въпроси по пропуснатите срокове и санкциите, вероятностите Общината “да бъде обута” да плаща неустойки, по качеството на изпълнение и вложени материали и пр. поставиха Мария Динева от “Коалиция за Стара Загора”, Илия Златев, Румен Димитров и Сашко Лозанов от БСП, и др.

“Ежедневно са правени замервания от независима лаборатория, на база на които са полагани асфалтовите настилки по техническата спецификация – каза управителят на фирмата-изпълнител на лот 1 ДЗЗД “Железник СЗ-2011″ Александър Желязков. – Никъде не е полагана асфалтова настилка преди да е приета от надзора.” Той обясни забавянето на срока на офертата с 40 дни със сериозните разминавания в нивелацията. Това е наложило допълнително фрезоване на 30 000 кв.м асфалтови настилки, които са положени в нарушение на одобрения проект.

“Още при постъпване на искането за извънредна сесия беше ясно, че в голяма степен ще има и политически изказвания, и определени нападки, които са насочени към общинската администрация. Според мене това е абсолютно незаслужено за тези хора, които работеха много дни извънредно, за да може проектът да бъде финализиран – отговори кметът Живко Тодоров. – Сесията се свиква не за да подпомогне по някакъв начин общинската администрация, а е точно в деня, в който изтича програмата.”

Г-н Тодоров даде пълна информация по дати, бройки, стойности и пр., които многократно медията ни е оповестявала чрез страниците си. Той заяви, че от страна на администрацията са създадени всички необходими условия за изпълнение и на трите лота и че няма сключен анекс към договора. След консултации с МРРБ става ясно, че ако Общината е сключила такъв анекс, това означава автоматично финансова корекция в рамките на 10% от стойността на договора, около 500 000 лв., което не е в интерес на Общината.

При приключването на проекта е представена фактура от изпълнителя за около 3 900 000 лв. за извършени дейности от общ обем 5 200 000 лв. по договор. От това плащане са приспаднати преведеният аванс от 459 900 лв. и 30% неустойка в размер на 1 379 835 лв. за закъснението след оферирания срок. Последният акт е на стойност от 1 376 564 лв., който не е включен към размера за плащане, защото е след срока 30 април. Или общата изплатена сума е 833 759 лв. плюс 458 945 лв. аванс.

Кметът заяви, че Общината няма да получи санкции за неспазени срокове, тъй като е изпълнила перфектно всички задължения.

Ежедневно е следено качеството на изпълнението на положените настилки, вземат се проби от независими лаборатории. Има определени забележки от надзора и служителите, които в 10-дневен срок ще бъдат отстранени. Ако не, има гаранция от 150 000 лв. по договора за добро изпълнение и ако сроковете не се спазят, Общината ще извърши корекциите.

“Излишно се упражняваме в политическа риторика”, реагира Диан Димитров от ГЕРБ и обясни, че на всички е ясно, че действията на общинската администрация са според закона и неимоверните усилия са само и единствено в полза на гражданите на Стара Загора.

“Уважавам кмета, който направи и невъзможното, за да изкара проекта от батака” – каза в заключение Илия Златев.

“Още при приемането проектът беше съотнесен към рисковете – сподели Мария Динева. – Кметът Живко Тодоров направи невъзможното проектът да се случи. Не приемам обвинението за политическа атака към администрацията. Просто искахме достоверна информация.”

Благодарност и признателност към кмета и екипа му отправиха Тихомир Томов от “Нова сила” и Юсни Ибрям от ДПС.

Росица РАНЧЕВА
*enl

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн